nedjelja, 17. svibnja 2015.

Kolač sa šljivama, heljdinim i pirovim brašnom


Maja u suradnji s Fitness.com.hr


Ne znam jeste li ikad pekli tarte tatin, poznati preokrenuti kolač s jabukama, no takve kolače možete peći s različitim voćem i svim vrstama tijesta. Meni su šljive favorit kada su takvi kolači u pitanju, ali svakako isprobajte i marelice, breskve i kruške.


Pripremite, za tepsiju 33x21cm:

oko 700g šljiva
2 jaja
2.5dl jogurta
3-4 žlice kokosovog ulja
pola šalice šećera kokosove palme
2 šalice pirovog integralnog brašna
1 šalicu heljdinog brašna
1 žličicu praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
prstohvat vanilije u prahu
pola žličice cimeta


Šljive operite, prepolovite i očistite od koštica. Poslažite polovice u tepsiju obloženu papirom za pečenje, tako da prerezani dio šljive okrenete prema dolje. Na te šljive poslažite još jedan sloj, isto okrenut prerezanim dijelom prema dolje. Pecite ih 10ak minuta na 180C, da omekšaju.


Dok se šljive peku istucite jaja, jogurt, ulje i šećer. Dodajte pirovo i heljdino brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promiješajte, dodajte vaniliju i cimet. (Umjesto pirovog možete upotrijebiti integralno brašno, a umjesto kokosovog ulja suncokretovo.)



Rasporedite tijesto po šljivama pa vratite u pećnicu. Pecite 20ak min. Izvadite iz pećnice, ostavite u tepsiji 15ak minuta, zatim poklopite tacnom i preokrenite. Ostavite tepsiju poklopljenu, pričekajte da kolač upije sokove od šljiva. Zatim uklonite tepsiju i papir za pečenje.





Nema komentara :

Objavi komentar