ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Sablés au chocolat et à la fleur de sel - Slankasti čokoladni keksi


Maja prema receptu Pierrea Hermea


Pripremite:

150g brašna
35g kakao praha
1/2 žličice sode bikarbone
150g maslaca
120 g smeđeg šećera * ukupni šećer (smeđi + bijeli) smanjen je na oko 100g
50g običnog šećera
1/2 žličice cvijeta soli (možete staviti i običnu sol)
1 žličicu ekstrakta vanilije ili mahuna vanilije (možete upotrijebiti i vanil šećer)
150g kvalitetne tamne čokolade


Prosijte brašno, kakao i sodu bikarbonu. Tamnu čokoladu narežite na kockice.

Tucite omekšali maslac dok ne postane pjenast, dodajte smeđi šećer i šećer, cvijet soli i vaniliju. U smjesu zatim lagano umiješajte brašno s kakaom i sodom bikarbonom.

Dodajte narezanu čokoladu i kratko zamijesite tijesto. Od tijesta napravite valjak promjera 4 cm, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku bar 2-3 sata (možete i preko noći).
Zagrijte pećnicu na na 170°C.



Umotani čokoladni valjak izvadite iz hladnjaka i režite oštrim nožem okrugle keksiće debljine bar 1-1.5 cm. Ako se budu lomili, ne brinite, nego samo prstima utisnite smjesu da dobiju oblik keksa pa ih slažite na tepsiju. Možete ih rezati i tanje, ali imajte na umu da će se dosta raširiti pa onda i stanjiti tijekom pečenja.

Između keksa obavezno ostavljajte razmak od nekoliko cm jer će dosta narasti tijekom pečenja.




Pecite 12 min. Kada se ispeku, ostavite ih na tepsiji da se ohlade.
Ukoliko ne želite odmah ispeći sve kekse, smjesu slobodno zamrznite. U zamrzivaču može stajati 2-3 mjeseca.




2 komentara :

  1. U zadnje vrijeme obožavam slatko-slane kombinacije, pa su mi ovi keksi iznimno primamljivi. <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da bi ti se onda sigurno svidjeli. <3

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši