četvrtak, 28. kolovoza 2014.

Tarte tatin s borovnicama


Jeka prema receptu Tamasin Day-Lewis

 Pripremite:

120g brašna
60g maslaca
1 žlicu ledene vode

3-4 jabuke (ili kruške)
malo limunovog soka
90g šećera
komadić maslaca veličine oraha, narezan na male komadiće
300g borovnica


Prosijte brašno, dodajte maslac i kratko smiksajte u multipraktiku ili pomiješajte rukama da dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte žlicu ledene vode i zamijesite. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30ak minuta. Umjesto prhkog tijesta možete upotrijebiti lisnato tijesto.

Ogulite, raspolovite i izdubite jabuke. Polovice protrljajte limunovim sokom kako ne bi mijenjale boju. Šećer nasipajte u tepsiju od 23cm ili tavu koja može u pećnicu. Protresite da se šećer rasporedi po površini cijele posude. Stavite na laganu vatru i ostavite da se šećer posve otopi i dobije boju karamela.
Nemojte miješati, samo po potrebi protresite posudu. Kad karamel počne krčkati, maknite s vatre i dodajte maslac. Rasporedite po karamelu polovice jabuka, a između i oko njih stavite borovnice. Ostavite da se malo ohladi.




Zagrijte pećnicu na 190C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Neka promjer tijesta bude malo veći od posude u kojoj ste pripremili voće. Prekrijte voće tijestom, a rubove podvucite uz rub posude.




Pecite 40 minuta, dok tijesto ne pozlati. Ostavite 10ak minuta da se ohladi, zatim poklopite pladnjem i preokrenite posudu. Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.






2 komentara :

  1. Volem ,volem.volem , sve sa borovncom.Moje džemove od sitih čuvam što najduže mogu i koristim samo za specijalne prilike!

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago nam je da ti se sviđa. Ovaj tart je prava napast - aromatiočan, bogat ...

    OdgovoriIzbriši