ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

BASKIJA - SASVIM POSEBNA




Dugi je niz godina ime Baskije bilo sinonim za terorizam i aktivnost organizacije ETA (Euskadi Ta Aksatasuna) na osamostaljenju te pokrajine. Iako je 2010. godine ETA odustala od oružane borbe njeno je ime još uvijek sjena nad prelijepom Baskijom.

Ako dolazite u Bilbao zrakom već pogled na zgradu zračne luke ostavlja bez daha - prelijepa "La paloma" zgrada zračne luke rad Santiaga Calatrave uvod je u neobičan sklad tradicionalne i moderne arhitekture koji je u Bilbau zapanjujući.

Ne samo svjetski poznat muzej Guggenheim nego i cijeli grad uklapa suvremene građevine i zahvate u prostor ne narušavajući sklad grada kroz koji protiče rijeka Nervion. Mostovima spojene obale nude šetališta i pješačke staze, rampe i prilazne mostove  na više nivoa, tornjevi ne zatvaraju vizure nego uokviruju nove. 




Puno bi naši urbanisti mogli naučiti u ovome gradu koji je strašne poplave 1983. godine iskoristio da se izdigne i krene u novom smjeru: od industrijskog sivila ka otvorenim avenijama i odvažnoj arhitekturi, turizmu kao pogonskom kotaču.





Stara gradska jezgra posve je prepuštena pješacima, vibrantnom uličnom atmosferom vas uvlači u lokale s neodoljivim pinxosima, biranim vinima i domaćinima koji su spremni odgovoriti na svako pitanje, preporučiti vino ili novi bar za karakterističnu "zujažu". 





Već za 3 eura dobit ćete čašu vina i prigrizak po izboru. Od neizbježne hamon, preko svih vrsta ribe, povrća, mesa ili morskih plodova, ljuto ili slatkasto, toplo ili hladno – samo poželite. Tako bogat izbor ne čudi - velika zatvorena tržnica Mercado de la Ribera nudi obilje ribe iz obližnjeg Atlanskog oceana, neodoljive šunke i pikantne kobasice, vijence suhih crvenih paprika, voće i povrće iz vrtova baskijskih kumica...





Ogroman izbor ribe po za nas navikle na astronomske cijene, vrlo prihvatljivih cijena. Velik izbor povrća u marinadama, u soli i kiselicama svih aroma i sastava, malih konzervica s "oblizekima" kao što su morski plodovi, šparoge, artičoke, kapari...








Baskiji nazivaju gastronomskom novom zvijezdom i to se doista i vidi i osjeća na svakom koraku: restorani i kafei čak i najmanji kvartovski barovi nude hranu koja bi se mogla poslužiti na svakom stolu na svijetu.  





Jedinstven pogled na grad s brda Artxanda pruža se nakon vožnje s Artxandako Funikularra (uspinjača) - za manje od jednog eura uživat ćete u prekrasnom pogledu na grad, šetnji šumom ili ukusnom objedu u jednom od restorana.



Probajte bakalar pilpil, ribu ili morske plodove uz lokalno bijelo vino svježe i varljivo jako. Spustite se na lijevu obalu rijeke Nervion prijeđite most Zubizuri i odšećite do neopisivog čuda - Muzeja Guggenheim. Koliko ga god puta obiđete s koje god strane gledate, s neke od staza iznad, s nekog platoa uz jezerca ili stojite u predvorju, ta zgrada pokazuje novo lice. Svjetlost koju primaju i odbijaju ploče titana gradi posve nove oblike svakog trenutka.





Iz najvećeg grada Baskije ostatak pokrajine je na dlanu: San Sebastian - grad koji je izmislio mondeni turizam koji i danas odaje sliku sjaja i moći okrunjenih glava i njihove svite, Vitoria-Gasteiz grad sjedište baskijske autonomije od 1979.godine, s neodoljivom gradskom jezgrom iz 14. i 15. stoljeća i novim dijelovima grada koji je građen tako da nije srušeno ni jedno stablo nego je planiran u skladu s postojećim zelenim površinama, Gernika grad simbol besmislenog razaranja i danas čuva hrast i dvoranu skupštine, simbole drevne baskijske neovisnosti.





Vožnja kroz Baskiju je san u zelenom – planine, doline, rijeke i potoci, šume i stada ovaca i koza po livadama i vinogradi,vinogradi... Kad se počnu pred Vama otvarati redovi trsja to bi mogao biti znak da ste u Rioji, pokrajini vina koja jednim dijelom pripada  i Baskiji. Uživajte u možda i najcjenjenijim crni vinima na svijetu i ponesite nešto sa sobom jer se lijepo sjetiti vinograda i prelijepih vinarija kojih su autori neki od najpoznatijih arhitekata na svijetu: Santiago Calatrava, Zaha Hadid, Frank Gehry...




U malim selima na obali oceana iznenađuje ljubaznost i druželjubivost Baska - podijelit će s gostom sve što imaju, otvoriti prodavaonicu samo da uzmete mapu mjesta, naučiti vas da na euskari (baskijski jezik) koji je posve autonoman i izoliran jezik kažete "eskarrik asko" zahvalit ćete na svemu što ste doživjeli u ponosnoj, prekrasnoj Baskiji.





Nema komentara :

Objavi komentar