subota, 3. svibnja 2014.

Čokoladna pita sa zobenom podlogom


Maja u suradnji s Fitness.com.hr


Pripremite:

za podlogu od 24cm:

150g fino samljevenih zobenih pahuljica
100g tostiranih lješnjaka ili badema
2-3 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda (ili javorovog sirupa)


za kremu:

250g tamne čokolade sa 70% kakaa
200ml kokosovog mlijeka (ili slatkog vrhnja)

po želji pire od voća ili kiselkasti pekmez 


Zobene pahuljice i tostirane bademe/lješnjake sameljite u multipraktiku. Pomiješajte s kokosovim uljem i medom. Dobro promiješajte i utisnite ravnomjerno u namašćeni kalup. Stavite u hladnjak. Ova se podloga može, ali ne mora peći!




Ugrijte kokosovo mlijeko ili slatko vrhnje pa dodajte natrganu čokoladu. Izmiješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu. Ostavite da se ohladi.

Kalup s podlogom stavite u pećnicu zagrijanu na 180C i pecite 10ak minuta, da pozlati. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa premažite pekmezom ili ukuhanim pireom od voća. Možete poslagati i nasjeckano sirovo voće.

Ja sam upotrijebila Pelleov pekmez od naranče i kumkvata jer je okus njegovih pekmeza poseban, a s obzirom da on u njih stavlja mininum šećera/agave često ih koristim u zdravijim verzijama kolača. Ako ne želite, podlogu ne morate ničime premazivati, samo nalijte ganache kremu!




Prelijte podlogu čokoladnom kremom i ostavite u hladnjaku da se stisne. Ja sam površinu "pošarala" čačkalicom i ukrasila listićima badema, ali možete je ostaviti neukrašenu.



Moja draga T. izračunala je da 1/16 ove pite ima:

215kcal
21g UH
13g M
4g P










2 komentara :

  1. Jako mi se sviđa recept! Posebno to da se ne mora peći.
    Ako je okus tako dobar kao što su fotografije, ova pita će ući u moje favorite bezgrešnih deserata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, draga Zeza! :)
      Javi da li ti se svidio. Ja radim nekoliko različitih pita sa zobenom podlogom pa ću i njih zakeljiti, možda ti se i te verzije svide.:)


      (Maja)

      Izbriši