petak, 18. travnja 2014.

Reform torta


Maja inspirirana receptom Mire Vučetić

Ova klasična torta, bogata je čokoladom i orašastim plodovima. Vjerujem da ste je svi barem jednom kušali, ako ne i sami pekli.
Moja mama je često peče za sve važnije i svečanije prigode u mojoj obitelji, samo ponekad upotrijebi ljesnjake, ponekad orahe. Meni je varijanta s lješnjacima naročito draga i bila je najviše puta baš moja rođendanska torta.

U originalnom receptu je više šećera, kojeg sam smanjila, ali vi možete i u kremi i u tijestu staviti još 50g manje šećera.


Pripremite:

za tijesto:

8 bjelanjaka
250g šećera (možete smanjiti)
250g mljevenih badema, oraha ili lješnjaka
2-3 žlice krušnih mrvica (možete izostaviti)


za kremu:

8 žumanjaka
250g šećera
70g (u originalu su štange) čokolade za kuhanje
250g maslaca


Pećnicu zagrijte na 200C. Razdvojite jaja. Promiksajte bjelanjke i šećer. Ne morate dugo miksati, dovoljno je pola minute-minutu. Dodajte mljevene orašaste plodove i lagano ih umiješajte spatulom. Ja sam koristila bademe i 1/3 oraha. Ako pečete tijesto od badema, nemojte ih guliti i imajte na umu da su takve kore nešto više od kora koje se peku od oraha.

Čim umiješate orašaste plodove smjesu izlijte u tepsiju od pećnice, obloženu papirom za pečenje. Pecite 20ak, 25 minuta na srednjoj prečki. Kada je tijesto pečeno, izrežite ga na tri trake i ostavite da se hladi.


Kratko promiksajte žumanjke i šećer. Nemojte ih predugo miksati, da ne ulupate previše zraka, nego miksajte maksimalno minutu i zatim posudu stavite nad veću posudu s uzavrelom vodom. Tucite pjenjačom 10-12ak minuta. Morate dobiti čvrstu, blijedo-žutu masu. Dodajte otopljen, topao maslac. Izjednačite smjesu i dodajte natrganu čokoladu pa dobro promiješajte.
Hladite nekoliko sati.

Ako radite hladnu kremu, onda u zgusnute žumanjke dodajte čokoladu, dobro promiješajte i stavite kremu da se hladi. Kasnije dodajte maslac i dobro izmiksajte kremu. Takva će krema biti svjetlija, poput moje na fotografijama.



Kore filajte kremom, a na kraju prelijte glazurom. Za glazuru otopite 3 žlice šećera u 4 žlice mlijeka. U tome rastopite 100 g dobre čokolade, dodajte maslaca kao kutija šibica. Miješajte da se izjednači i miješajući ohladite.

Premažite tortu, po želji ukrasite sjeckanim orašastim plodovima. Ja sam je ukrasila krokantom.







4 komentara :

  1. Obožavam Reformu i ova mi jako lijepo izgleda, nakon isprobavanja priklonila sam se hladnoj kremi koja uvijek odlično uspije, a torta je u svakom slučaju preukusna !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Branka, moram se složiti s vama.:) Više puta sam je pekla, ali s hladnom kremom nikad nisam imala problema, dok me topla jednom iznevjerila. Kore su se razbježale kao da ih netko goni.:D

      Maja

      Izbriši
  2. večeras sam radila ovu tortu i prefina je, baš mi je za one dane kad mi se jede nešto slatko, a da ima čokse:D samo malo sam zbunjena količinom šećera, ja sam stavila manje od pola (120g) nerafiniranog smeđeg šećera i u kore i u kremu i na gornjoj mi je granici slatkog. može bit da sam samo ja, ali meni je to slatko, uf. možda je do šećera, ko zna. ali u svakom slučaju recept mi se jako sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma to je starinska, klasična torta i zato je recept takav. Inače ima recepata za Reformu u kojima je 300-400g šećera i u korama i u kremi.:))


      (Maja)

      Izbriši