četvrtak, 17. travnja 2014.

Pinca ili sirnica


Maja inspirirana receptom Dike Marjanović Radice

Pinca, pogača ili sirnica tradicionalna je blagdanska slastica u raznim dijelovima Hrvatske. U Dalmaciji je poznata kao sirnica i radi toga često izaziva zbunjenost jer ne sadrži sir. Ime duguje usirenom tijestu, kakvo se nekad koristilo, kada nije bilo kupovnog kvasca.


Pripremite, za dvije srednje velike pince:

500g brašna
125g šećera (dio možete zamijeniti medom)
1 i pol žličicu soli
100ml mlijeka
20g svježeg kvasca
2 jaja + 3 žumanjka
koricu neprskanog limuna i naranče
1 mahunu vanilije
100g masnoće (pola maslac/pola mast ili samo maslac)
(rum, rozulin ili liker po želji)

jaje za premazivanje
razlomljene kocke šećera za posipanje


Pripremite sastojke za tijesto. Pripazite da svi budu sobne temperature i da tijesto mijesite u toploj prostoriji. 
Pomiješajte natrgani kvasac, toplo mlijeko s malo šećera i 2 žlice brašna. Ostavite da se diže 10-15min. Dignuti kvasac dodajte u brašno, a zatim dodajte i ostale sastojke - šećer, jaja i žumanjke, maslac i mast. Naribajte korice agruma, dodajte i vaniliju.

Miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Ako vam se učini da je tijesto prečvrsto, dodajte još malo mlijeka. Ako je premekano, dodajte malo brašna. Trebali biste ga mijesiti bar 10ak minuta pa upotrijebite mikser s kukom ili spiralnim miješalicama da si olakšate.
Prebacite tijesto u posudu i poklopite, a ako posuda nema poklopac, prekrijte prozirnom folijom koja mora dodirivati tijesto. (Ja imam Tupperware posudu za dizanje tijesta s poklopcem pa dizana tijesta radim u njoj.)

Ostavite u toploj prostoriji da se diže sat-dva, tj. dok se ne udvostruči. Kada se tijesto udvostruči premijesite i opet ostavite u pokrivenoj posudi, da se diže još barem sat vremena. Zatim oblikujte dvije pince i ostavite ih 15ak minuta na toplom mjestu, da odmaraju.

Premažite ih razmućenim jajetom i zarežite škarama u obliku križa. Pecite 30ak minuta u pećnici zagrijanoj na 160C. Ako vidite da vam pince tamne, prekrijte ih papirom za pečenje nakon prvih 15min.


Otopite malo šećera u vodi i pred sam kraj pečenja pince izvadite, premažite i posipajte razlomljenim kockama šećera pa vratite na par minuta u pećnicu.




Nema komentara :

Objavi komentar