srijeda, 19. ožujka 2014.

Njoki od svježeg (posnog) sira




Pripremite:

200g oštrog brašna + još malo za posipanje i valjanje njoka
400g svježeg posnog sira
3 veća ili 4 manja žumanjka
pola žličice soli
malo svježe mljevenog papra


Pomiješajte svježi sir, brašno, papar i sol. Jaja lagano istucite vilicom pa ulijte u smjesu i zamijesite tijesto.
(U tijesto možete dodati i 50g ribanog parmezana, a možete ih zamijesiti i sa špinatom.)




Ako želite, možete napraviti iste njoke i od integralnog brašna.




Formirajte duguljaste valjke (ili "kobasice") i nožićem režite njoke. Ako želite, još ih malo oblikujte rukama. Stavite ih u uzavrelu slanu vodu. Kada isplivaju na površinu, ostavite da se kuhaju još koju minutu i zatim poslužite s umakom po želji.




Njoke možete poslužiti i slatke, s malo preprženih krušnih mrvica, s nekim finim domaćim pekmezom ili drugim preljevom po želji.




Broj komentara: 10 :

  1. Kako su fini.Odlicna ideja.podelejeno na Face

    OdgovoriIzbriši
  2. Ove njokiće ću kad tad isprobati jer izgledaju savršeno, doslovno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko dugo treba da se ovo jelo napravi, čini mi se poprilično ukusnim. njoki prilog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od miješenja do izrade i kuhanja ukupno 15ak minuta.:)

      (Maja)

      Izbriši
  4. Super recept, baš ću isprobati... Zanima me samo da li bi se moglo napraviti u većoj količini, pa zalediti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete ih zalediti bez problema. Ja napravim veću količinu, narežem ih, poslažem na tacnu i tako na tacni stavim u zamrzivač. Onda ih stavim u vrećice i spremim.Inače možete napraviti i "kobasice" od tijesta, poslagati jednu uz drugu na tacnu pa ih nožem ili nekom plastikom tipa ravnalom zarežite skoro do kraja. Takve zarezane "kobasice" zamrznete i stavite u vrećicu koja će onda biti poput pravokutnika i takva plosnata lakša za staviti u zamrzivač, nego hrpa razrezanih pojedinačnih njoka u vrećici.
      Prije kuhanja ih lako natrgate na mjestu rezova.

      (Maja)

      Izbriši
  5. Lijep pozdrav Jedozovnom duu! :) Radila sam njoke točno po receptu i smjesa mi je ispala ljepljiva i mljackava, ni blizu za oblikovanje. Potom sam stavila duplo više brašna i situacija je bila slična - mogla sam raditi samo žličnjake s prvom turom, što i jesam. Stavila sam tijesto u frižider i nakon dva sata, uz puno brašna na rukama, mogla sam oblikovati kuglice, ali nipošto tijesto oblikovati u kobasu i rezati ih, kao na slici. Kako vama smjesa ispada i kako da otklonim ove tegobe? :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Katarina, meni smjesa od ove količine ispada onakva kakva je na fotkama. Uvijek je sve na blogu izvagano, isprobano i tek zatim objavljeno. Malo sam proguglala pa vidim da ima još takvih njoka sa sirom, sa skoro istim omjerom (pola količine brašna u odnosu na sir). Možda je do sira, ako je vaš sir vlažniji popije" više brašna. Ja najčešće koristim Vindijin posni, ponekad Milbonu iz Lidla.

      (Maja)

      Izbriši