srijeda, 12. veljače 2014.

Souffle od limuna


Maja u suradnji s Pelle - gladni mačak 


Pripremite:

4 bjelanjka
2 žumanjka
koricu i sok 1 limuna + 2 žlice Pelleovog pekmeza od ekstrahirane korice limuna, s bijelim portom, burbon vanilijom, Hennessyjem i agavinim sirupom - ili sok i koricu 2 limuna
6 žlica šećera +  malo šećera za posipanje ramekina
3 ravne žlice gustina
1 ravnu žlicu oštrog brašna
90ml slatkog vrhnja
110ml punomasnog mlijeka
šećer u prahu za posipanje
omekšali maslac za mazanje ramekina


Namastite keramičke posudice omekšalim maslacem i posipajte s malo šećera. Istresite višak šećera i stavite ramekine u hladnjak.




Ako nemate Pelleov pekmez, naribajte koricu 2 limuna i iscijedite sok pa stavite sa strane.

Pomiješajte slatko vrhnje, brašno i gustin i tucite da dobijete ujednačenu smjesu bez grudica. Ugrijte mlijeko skoro do vrenja i maknite s vatre. Ulijte malo vrućeg mlijeka u slatko vrhnje i brašno pa tucite da bude skroz glatko. Postupno dodavajte vrelo mlijeko, miješajte i zatim vratite na laganu vatru.

Žustro tucite smjesu dok se ne zgusne. Pazite dok miješate, da se smjesa ne primi za dno posude.
Kad osjetite da se smjesa zgusnula i dobila pudingastu strukturu, maknite je s vatre i dodajte limunovu koricu i sok. (*Ako poput nas koristite Pelleov pekmez, umiješajte ga tek na kraju, prije hlađenja.)

U manjoj posudici pomiješajte žumanjke i šećer pa dodajte u smjesu. Vratite na laganu vatru i miješajte dok ne počne vreti i postane glatko. Kad ugledate mjehuriće na površini smjese, maknite s vatre.* Ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.




Izmiksajte bjelanjke u snijeg mekih vrhova i lagano ga umiješajte u smjesu. Upotrijebite lopaticu i lagano miješajte i preklapajte kružnim pokretima od vanjskog ruba prema sredini.

Stavite posudice u tepsiju, da ih kasnije lakše izvadite.
Napunite ramekine skroz do ruba i noktom prođite uz rub, tako da se kasnije souffle ne primi za posudice i da može fino rasti.




Pecite u pećnici zagrijanoj na 180C, 15 min. Nemojte otvarati pećnicu tijekom pečenja!

Poslužite odmah, a prije posluživanja po želji posipajte šećerom u prahu.









2 komentara :

  1. Koja božanstvena kombinacija,Prvo zato što je sasvim uspeo bez da splasne a ukus sa limunom mogu msiliti.Vrlo originalno I fotke su fantastične.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, draga Dzoli! :)

      Meni se jako svidio i bila sam sretna što je ostao na visini zadatka.:) :)

      (Maja)

      Izbriši