ponedjeljak, 10. veljače 2014.

{GOST POST} Pellaprat - Hobotnica "pod pekom"



Prije samog recepta za hobotnicu, zahvaljujem se Jedozovnom duu, Jeki i Maji, što su mi učinile takvu čast da već drugi put gostujem na njihovom, nesumnjivo jednom od najboljih hrvatskih, a i šire, gastroblogova.

Kada su me pozvale "u goste" dale su mi odriješene ruke u izboru recepta na temi klasične kuhinje, a kako je ovo blog koji već ima četiri divna recepta za hobotnicu čini mi se da će klasična hobotnica pod pekom ovdje naći dobro društvo.

 Hobotnica pod pekom standardno je jelo naše mediteranske kuhinje, jednako omiljeno i u Dalmaciji i na kontinentu. Na žalost malo nas je u mogućnosti imati svoju pravu peku pa u uvjetima života u stanu pribjegavamo ovom dobrom "lažnjaku", a evo kako ga ja radim.

Za ovo gostovanje "žrtvovao" sam jedan prelijepi, oveći primjerak od 5 kg. Uvijek za pripravu "pod pekom", savjetujem odabir veće hobotnice, barem od 2 kg. Manje primjerke ostavimo za brudet, salatu ili neki od recepata koje su Jedozovke već opisale.


  Sastojci:
(za 4 osobe)

-1 očišćena hobotnica od 2-2,5 kg
-1 kg krumpira, po mogućnosti mladog
-4 srednje mrkve
-25 dag korijena celera u komadu
-2 veća korijena peršina
-2 lista lovora
-1 grančica ružmarina
-2 srednja luka
-4 čena češnjaka
-2 dcl kvalitetnog, suhog bijelog vina
-1,5 dcl maslinovog ulja
-2 jušne žlice kosanog lišća peršina
-svježe mljeveni papar





Očišćenu i opranu hobotnicu natrljamo maslinovim uljem, i složimo u prikladni pekač s poklopcem. Za veće primjerke najpraktičniji je ovalni pekač kikiri kojega svi popularno zovu kikiriki. Hobotnicu obložimo lukom narezanim na velike komade, celerom, peršinom i mrkvom. Ispod hobotnice umetnemo lovor i češnjak, pospemo je listićima ružmarina i podlijemo bijelim vinom, poklopimo i stavimo je u prethodno ugrijanu pećnicu na 185 C kroz 1,5 do 2 sata. Poklopac mora dobro prianjati. 




  Nakon 1,5 do 2 sata pečenja, hobotnicu izvadimo iz pećnice i provjerimo vilicom da li je dovoljno mekana. Ako smo zadovoljni, iz pekača izvadimo povrće, mrkvu odložimo na toplo, a ostalo odstranimo.




  Dvadesetak minuta prije nego što ćemo hobotnicu izvaditi iz pećnice ispečemo krumpire u dubokom ulju dok ne postanu rumeni, hrskave korice. Pečene, izvadimo na kuhinjski ručnik da se ocijede od viška masnoće.




  Hobotnicu narežemo po krakovima na komade prikladne za seviranje i vratimo u tekućinu koju je hobotnica tijekom pečenja pustila. U taj nastali umak umetnemo pečene krumpire i nepoklopljeni pekač vratimo u pećnicu na još dvadesetak minuta pečenja na 200 C. Hobotnica će se malo zapeći, krumpir natopiti umakom, a sam umak reducirati. Na ovaj način najviše ćemo se približiti onom pečenju pod pravom pekom.




Hobotnicu, odmah vruću serviramo uz krumpir i mrkvu, prelivenu nastalim umakom i netom pred iznošenje na stol posutu svježe kosanim peršinom i mljevenim paprom.







4 komentara :

  1. I nakon što servirwmo hobotnicu na stol, pozovemo Micu Kuharicu da nam se pridruži :D Divna je! Mica Kuharica

    OdgovoriIzbriši
  2. Mico,
    ja bih te sigurno pozvala,a ne vjeruj Mačku koji je gladan...
    Sve je pojeo.
    ;)

    Jeka

    OdgovoriIzbriši
  3. Mico, na vjeruj im ništa. Ni jednoj ni drugoj. One su ti pseći tipovi i još će JRT-a nahuškati na nas.
    Uzdam se samo da će nas Sophi braniti. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. U ovaj kasni sat oblizujem se i jedva čekam petak: zna se što će bit za ručak!

    OdgovoriIzbriši