četvrtak, 28. studenoga 2013.

Lemon tart - Pita od limuna


Maja prema receptu Gordona Ramsayja (Best Menus)


Pripremite, za kalup od 24cm:

za tijesto:

125g maslaca
90g šećera
1 veliko jaje
250g brašna
1 žličicu soli
1 žlicu ledeno hladno vode (po potrebi)


za kremu:

sok 2 limuna
2 jaja
4 žumanjka
180g šećera
200ml slatkog vrhnja
šećer u prahu




Pomiješajte maslac i šećer u multipraktiku, dodajte jaje i miksajte 30 sekundi. Dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne ujednači. Pripazite da ga ne miješate predugo jer će postati pretvrdo. Ako vam se tijesto čini suho, dodajte žlicu vode.

Lagano premijesite na pobrašnjenom stolu, oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju.
Stavite u hladnjak na 30ak minuta.




Razvaljajte tijesto, obložite kalup i stavite ga u hladnjak dok se pećnica ne zagrije na 190C.
Na tijesto stavite papir za pečenje pa po njemu rasporedite grah ili metalne kuglice.

Pecite 15ak minuta na donjoj prečki, zatim uklonite papir za pečenje i grah pa pecite još 5 minuta. Izvadite tijesto i smanjite pećnicu na 140C.

Istucite jaja i žumanjke sa šećerom pa dodajte slatko vrhnje. Ulijte limunov sok i miješajte da se krema izjednači i zgusne. Procijedite kremu kroz sito.




Na tijesto izlijte pola kreme, zatim stavite kalup u pećnicu i ulijte ostatak kreme. Pecite 50-60min. Sredina mora ostati drhtava.

Ostavite da se ohladi u potpunosti pa obilno posipajte šećerom u prahu i razrežite mlakim nožem. Po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.




















Broj komentara: 6 :

  1. Odgovori
    1. Hvala, Milice! :) Baš nam je drago da ti se sviđa! :)

      (Maja)

      Izbriši
  2. Uh, huh. Izgleda super. Nije prekiselo? :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kiselo je, ali nije prekiselo.:))) Ako voliš kolače od limuna, onda će ti se svidjeti.:))

      (Maja)

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Zenkerov kalup s odvojivim dnom, za pite. Promjer 24cm. :)

      (Maja)

      Izbriši