ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

LJETO I JESEN NA MEDITERANU






Iako su sva naša ljeta mediteranska jer čim prođemo Karlovac zamiriše nam more, ovo ćemo malo više posvetiti tom neodoljivom dijelu svijeta.

Mediteran je kolijevka zapadne civilizacije, kulturna i umjetnička početna točka svake nove ideje i misli, svako nadahnuće u zapadnom svijetu ima barem zrno pijeska i kaplju slane vode s obala
mediteranskog mora.




Govoreći o povijesti, govoreći o umjetnosti, govoreći o gastronomiji mi se vrlo često krećemo u svom "susjedstvu" - Grčka, Italija, malo Španjolske i to je uglavnom sve.

Čak smo usvojili i frazu" mediteranska prehrana" želeći naglasiti sve ono što nudi bogata gastronomija s obje obale Jadranskog mora. Zaboravljamo pritom što je zapravo zemljopisni i povijesni Mediteran. Smetnuli smo s uma gastronomski prebogate obale Sredozemnog mora: Portugal, Gibraltar, Francuska, Monako, Italija, Malta, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Cipar, Sirija, Libanon, Izrael, Palestina, Egipat, Libija, Tunis, Alžir i Maroko.





Nastojat ćemo malo pogrepsti i po privlačnim bliskoistočnim kuhinjama. I do sada smo malo istraživale zanimljive začine, tipična jela tog podneblja pa ćemo opet u taj dio svijeta barem kroz listanje kuharica i surfanjem bespućima gastroneta.

Nećemo se odreći ni dobrih starih klasika grčke i talijanske kuhinje, a ni dobrosusjedski odnosi  nisu za zanemariti.




Kad sve prođemo naravno da ćemo se vratiti doma i odati dužno poštovanje svim pijatima, padelama i potićima koji su vjekovima čuvali na daleko poznate tajne naše kuhinje.

Zavrtit ćemo pamet svima kao Nadalina što muti jaja u "dane isprid fešte", a kad dođe jesen i otežaju grozdovi na čokotima, zamirišu prezrele smokve i zazlate se mandarine i naranče - eto opet jedozovnih tema i prijedloga.



Kuhat ćemo zimnicu, mijesiti pite i kolače, uživati u samoniklim plodovima u likerima i pekmezima, kušati mlada vina...

Servirat ćemo na vaše virtualne stolove i bogatu jesen na Mediteranu.
 








Nema komentara :

Objavi komentar