petak, 10. svibnja 2013.

Tarte tatin s lukom




Pripremite:

10ak glavica ljutike ili nekog drugog luka
1 žlica maslaca
2 žlice šećera
1 žličicu aceta balsamica
1 šalicu pilećeg temeljca
timijan
sol
svježe mljeveni papar
lisnato tijesto


U tavi debljeg dna rastopite maslac, ravnomjerno posipajte šećerom i uklonite s vatre. Luk očistite i narežite na polovice ili na šnite ako imate veće glavice. Stavite ih u tavu, tako da su gusto poslagane i prerezanim dijelovima okrenute prema dolje. Posipajte timijanom, dodajte sol i papar. Ostavite na laganoj vatri dok luk ne dobije smećkastu boju. Lagano protresite tavu da luk ravnomjerno potamni.

Prelijte temeljcem i acetom balsamicom pa kada počne krčkati pokrijte i ostavite 20ak minuta, dok luk ne omekša. Zatim maknite poklopac, povećajte temperaturu i kuhajte dok se tekućina gotovo sva ne reducira. Maknite sa strane i ostavite da se ohladi.




U namašćeni kalup poslažite luk i prekrijte lisnatim tijestom, malo većim od kalupa. Viškove uz rub nagurajte u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 190C. Pecite 30-35min.

Ostavite kratko da se hladi, zatim prekrijte tanjurom i pažljivo preokrenite tarte tatin.













2 komentara :

  1. Mmmm, fino :)Ja sam nedavno nešto slično radila, slanu pitu sa prhkim tijestom a punjenje je bilo od luka i tikvica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je onda bilo nešto nalik quicheu.. I ja volim takve kombinacije, ali i ovakve preokrenute pite poput naše. Sva punjenja su mi dobra! :))


      (Maja)

      Izbriši