petak, 22. ožujka 2013.

STEVIJA



Volite li slatko?
Većina ljudi voli, neki manje neki više,ali svi se osjećaju krivima dok uživaju u nekom kolaču, kremi ili obilno pošećere čaj ili limunadu.
Svakodnevno smo bombardirani salvama informacija o tome kako je i koliko šećer nezdrav i na koliko nam načina uništava zdravlje. Imalo bi se tu što analizirati i problematizirati, ali to ćemo neki drugi put.




Naš skromni prilog zdravijem životu je nekoliko stabljika stevije uzgojenih u vrtu bez kemije, umjetnih gnojiva ili bilo čega osim sunca i vode.
Sadnice su nabavljene u vrtnom centru, posađene krajem ožujka u vrtnu zemlju, pjeskovito-ilovastu, dosta visoke kiselosti na položaj koji je direktnom suncu izložen veći dio dana. Dodatna zalijevanja su bila potrebna jednom do dva puta tjedno kao i u ostatku povrtnjaka.



Do srpnja biljke su narasle 80cm u visinu i bile bogato razlistane, svježih, krupnih listova.  Kako biljka nije otporna na mraz izvadila sam cijele stabljike u kolovozu prije cvatnje. Biljke sam sušila obješene na zraku, skrivene od izravne sunčeve svjetlosti.


Lišće možete usitniti u prah ili na sitne komadiće, ovisno o tome kako ih želite koristiti.
Ja sam svoje mrvila u platnu pa prosijala kroz sito. Na taj način dobijete posve sitan prah za napitke ili kreme i fine mrvice koje možete dodati u kolače ili druga jela.



Stevija je snažan zaslađivač, ali imajte na umu da ima i svoj vlastiti okus koji se dobro slaže s čajevima, ali s kavom baš i nema dobar odnos.
Nama se stevija najviše svidjela u voćnim napitcima, kremama i kolačima od voća, sladoledima i prhkom tijestu.


Iskušajte i vi snagu slatke biljke, a ako nemate vrt nekoliko sadnica će uspijevati i na balkonu jer narastu oko 70-80 cm. Jedna biljka će dati desetak žlica slatkog praha.








Nema komentara :

Objavi komentar