srijeda, 20. veljače 2013.

Krekeri od sjemenki i namazi od posnog sira



Pripremite:

za krekere:

1 šalicu lana
pola šalice sezama
pola šalice suncokretovih sjemenki
sol
papar
začini po želji (kim, kurkuma,...)


Pomiješajte 1 šalicu lana i 1 šalicu vode. Ostavite bar 20min da se namače, a zatim toj smjesi dodajte pola šalice sezama i pola šalice suncokretovih sjemenki. Dobro promiješajte, dodajte sol, svježe mljeveni šareni papar i druge začine po želji.


Smjesu nanesite na papir za pečenje, poravnajte i pecite na 180C dok sjemenke ne porumene. (Pazite da ne zagore!) Dok je toplo razrežite i kasnije kad se ohladi, "natrgajte" krekere.



za namaze:

500g posnog sira
2-3dl grčkog jogurta (možete zamijeniti običnim jogurtom ili kiselim vrhnjem)
1 žlica lanenog ili nekog drugog ulja po želji
par šnita sira Dragec
2 šnite pršuta
ljutu crvenu papriku
sol


Pomiješajte posni sir i jogurt te izradite smjesu pjenjačom ili u blenderu. Odvojite smjesu u dvije zdjelice. U jednu dodajte sitno nasjeckan pršut i malo lanenog ulja, a u drugu dodajte usitnjeni sir Dragec, malo soli i ljute crvene paprike (ako volite ljuto).








Broj komentara: 8 :

  1. Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa! :) Imamo odličan feedback za krekere.:)


      (Maja)

      Izbriši
  2. Upravo napravljeno i mogu samo reć odlično....samo nisam imala dovoljno lana pa sam napravila pola...kupujen 5 kila i pravim zalihe :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago! :) Meni su odlični u svim kombinacijama sjemenki.:)

      (Maja)

      Izbriši
  3. zanima me samo kod lana. jer stvar je da ljudsko tijelo nema enzime za probavu lana u sjemenci, dakle sjemenke prolaze kroz nasu probavu i kakimo ih van. kad ga ovak ispecemo, jel isto to ili ih mozemo probavit?
    ili da malo sameljemo lan, tek tolko da ga mozemo razgradit...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je tako kod "sirovog" lana, ali ovaj pečeni se zapravo vrlo lako sažvače i nije ga potrebno mljeti.:)
      Ako želite, možete ga samljeti, no onda bih ja promijenila omjere, smanjila lan i povećala druge sjemenke.;)


      (Maja)

      Izbriši
  4. e i koliko se to otprilike pece. znam pise dok sjemenke ne porumene, dal je to 15, 30, 45 minuta otprilike?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To zapravo ovisi o debljini nanesene smjese, kao i o tome da li volite jače ili slabije pečene krekere.:))

      Npr. za 3 mm debele krekere je dovoljno oko 15min na 180C.

      (Maja)

      Izbriši