petak, 14. prosinca 2012.

Frkana pogača


Maja inspirirana postovima na blogovima Minjina kuhinjica i U mojoj kuhinji

Pripremite:

600g brašna (200g glatkog, 200g polubijelog, 200g kukuruznog)
1 suhi kvasac
1 i 1/2 žličicu soli
1 žličicu šećera
3-4 žlice maslinovog ulja
250ml mlijeka
100ml vode
100g maslaca za premazivanje
1 bjelanjak
sjemenke (lan, sezam)


U toplo mlijeko stavite kvasac i šećer, pričekajte da se digne. Zatim pomiješajte brašno i sol, dodajte kvasac pa toplu vodu i ulje te zamijesite tijesto. Ostavite ga sat vremena da se diže.




Podijelite tijesto u 4 loptice i ostavite ih 10ak min da odmaraju.



Svaku lopticu razvaljajte na debljinu od 5mm i onda svaku "koru" namažite omekšalim maslacem, osim najgornje. Kore slažite jednu na drugu i opet malo razvaljajte oklagijom.




Tijesto zarežite kao na fotografiji i zatim vrh svakog trokuta provucite kroz središnji zarez.




Možete provući i jedanput, no ja sam provlačila dvaput.




Premjestite u pleh za pečenje i ostavite bar pola sata pokriveno krpom. Pećnicu zagrijte na 180C.




U pogaču umetnite mjestimice listiće maslaca, premažite je bjelanjkom i posipajte sjemenkama po želji.

Pecite 30-40 min.





2 komentara :