srijeda, 26. prosinca 2012.

Dizani kolač s meringueom


Maja inspirirana receptom s bloga Life's a feast


Ovo je kolač kojeg se može peći s različitim nadjevima, stoga odjednom pečem dva. Vi možete peći samo jednu verziju pa u tom slučaju prepolovite sastojke za tijesto i meringue.
Na fotografijama su dizani kolač s bananama i dizani kolač s lješnjacima, no ja vam nudim i treću opciju, s jabukama, pa izaberite što vam je draže.

Tijesto (za DVA kolača):

600g brašna
50g šećera
3/4 žličice soli
1 paketić kvasca
180ml mlijeka
75ml vode
115g maslaca
2 veća jajeta


U veliku posudu stavite oko 200g brašna, šećer, sol i kvasac. U drugoj posudi ugrijte mlijeko i vodu i u tome rastopite maslac. Lagano umiješajte tu tekuću smjesu u brašno i miksajte na srednjoj brzini. Dodajte jaja i još jedan dio brašna pa dobro izmiksajte. Istresite na podlogu i dodajte preostalu trećinu brašna i izmijesite (možete to i mikserom). Tijesto stavite u namašćenu posudu i ostavite da se pokriveno diže 30-60min dok se ne udvostruči.

Kada se tijesto digne, napravite meringue.


Meringue (za DVA kolača):

3 bjelanjka
1/4 žličice soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
100g šećera

Prvo u plastičnoj (ili metalnoj, NE staklenoj) posudi tucite bjelanjke i sol. Prvo lagano, a zatim brže dok se ne zapjeni. Dodajte vaniliju pa žlicu po žlicu šećera dok se ne počnu formirati čvrsti sjajni vrhovi!

Tijesto podijelite u dva dijela, pravokutnike koje ćete premazati meringueom, zatim filom.



Fila 1)

2 banane, pola-jedna šalica krupno narezane čokolade, po želji se može dodati i neke orašaste plodove (lješnjak, badem, kikiriki).

Fila 2)

1 šalica sjeckanih/mljevenih lješnjaka ili drugih orašastih plodova, 1 šalica krupno narezane čokolade


Fila 3)

Na tavi ugrijati 2 žlice maslaca, dodati 4-6 žlica smeđeg šećera i 3 naribane jabuke. Dinstati dok jabuke ne omekšaju i dobro se oblože šećernim sirupom. Dodati koricu naranče, limuna, cimet, muškatni oraščić, kardamom,... Dobro ohladiti smjesu i tek onda filati tijesto!

Ako se odlučite za ovu filu, onda u tijesto tijekom miješenja dodajte koricu 1 naranče, 1/2 žličice kardamoma i 1/2 žličice muškatnog oraščića.

Zamotajte u "roladu" koju zatim spojite u krug i na svakih 2 cm napravite zareze škarama ili nožem.


To će se kasnije lijepo rastvoriti tijekom pečenja, ali možete taj dio i preskočiti. Ostavite da se diže još 30-60min.


Premažite žumanjkom i pecite 25-30min na 180C. Kada je gotovo, kolač od banana posipajte šećerom u prahu, a za onaj od jabuka napravite preljev od 2 žlice narančinog soka i nekoliko žlica šećera u prahu.








Broj komentara: 6 :

  1. Vrlo zanimljiv kolač. Sigurno odličan, njam.
    lep pozdrav, lepe praznike i sretna nova godina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Baš nam je drago da vam se sviđa!

      I mi vama želimo sve najljepše i ugodne i ukusne blagdane! :)


      (Maja)

      Izbriši
  2. super izgleda! kakav je okus? sta se desi sa meringuom nakon pecenja - je li bude fino da se topi u ustima?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :)
      Meni su sve tri verzije dobre, ali ona s bananama je nekako najpopularnija među ukućanima.:)

      Meringue se tijekom pečenja zapravo otopi i upije pa je tijesto jako sočno i fino.:)

      (Maja)

      Izbriši
  3. Isuše :polkin smajlić koji pada u nesvest:

    ti si stvarno kraljica dizanog :s

    Piko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihi! :o :D Baš mi je drago da ti se sviđa.:)


      (Maja)

      Izbriši