utorak, 18. rujna 2012.

Brudet od hobotnice s crnim njokima i palentom


Jeka za natječaj na Forum.hr


Pripremite:

za brudet:

oko 1400g hobotnice
3 glavice luka
3 stabljike mladog češnjaka
2 paprike
6 rajčica
maslinovo ulje
lovor
ružmarin
pelješki plavac


za crne njoke:

1/2 kilograma oguljenog krumpira
1 jaje
50g maslaca
250g brašna
5 žlica sipinog crnila
sol
papar


Skuhajte krumpir, zgnječite ga u pire i dosolite ako je potrebno. U još toplo dodajte maslac, sipino crnilo, jaje i brašno.
Umijesite tijesto. Ako se lijepi za prste, dodajte još brašna. Razvaljajte u kobasicu i režite njoke.
Kuhajte u posoljenoj vodi 12-15 minuta.


za palentu:

250g kukuruzne krupice
300g blitve
sol
papar
maslinovo ulje


Skuhajte 250g palente po uputi na pakiranju, u još toplo ulijte 3 žlice maslinova ulja.
Blanširajte blitvu, posolite, usitnite nožem i umiješajte u palentu.
Palentu izlijte u kalupiće ili u maslinovim uljem namazan pleh. Kad se ohladi režite na četvrtine ili samo izvadite iz kalupića.


Hobotnicu  kuhajte bez vode u njenom soku oko pola sata. Malo očistite i narežite. Pirjajte na maslinovu ulju sitno narezan  luk i mladi češnjak. Kad postane staklasto dodajte sitno narezane paprike i rajčice, oguljene i očišćene od sjemenki. Još malo pirjajte i dodajte hobotnicu.


Podlijevajte vodom u kojoj se hobotnica kuhala i pelješkim plavcem.
Solite i paprite prema ukusu, a na samom kraju dodajte i list lovora i malo ružmarina.





Broj komentara: 8 :

  1. kako mi je ovo promaklo? onaj njuzfid na fejsu ne valja ništa. bolesno izgledaju ove njoke, pomalo zlobno :D al pošto sam ja darkerica u duši, nemam predrasude prema hrani koja izgleda zlobno. dapače. hrana za gotičare <3 dobili smo nekidan par hobotničica iz jadranskog akvatorija. al mislim da će završit u loncu alla bakalar (s česnom i patatama i petrusinom). al ovo mi se svidja. jako.

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago nam je da ti se sviđa.
    Ove njoke se slažu s karakterom bloga :mig:
    Te njoke su zbilja mrak.I doslovno.

    jeka

    OdgovoriIzbriši
  3. Ove fotke su mrak! :slin:

    OdgovoriIzbriši
  4. Iako na ovom blogu ima predivnih recepata i slika, ne mogu a da se ne osvrnem na ovaj način serviranja na komadu krpe!? Čemu to pretjerivanje? A i njoki ovako uslikani izgledaju prestrašno...šteta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao nam je što vam se njoki ne sviđaju, a jelo uopće nije servirano na komadu krpe, već na staklenom tanjuru.;)

      (Maja)

      Izbriši
  5. Predivno jelo, predivna prezentacija.

    Bravo, Jedozovke ! Znam kako je teško uspješno prezentirati hranu crne boje ali vama ni to nije problem. Zato još jednom Braaaaaaaavooooo ! ! !

    OdgovoriIzbriši
  6. OMG, ispričavam se na onaj komentar o krpi! Tek nakon vaše napomene sam ga uočila. Zaista mi se činilo kao da nema tanjura! :(

    OdgovoriIzbriši