utorak, 10. travnja 2012.

Janjetina s estragonom





Estragon ili kozalac je začin koji ima nježan ali vrlo poseban i ugodan okus i miris. Jako se dobro slaže s jajima i svim "nježnijim" vrstama mesa. U umake ga dodajemo usitnjenog kad je termička obrada završena. Dio je poznatih Herbes de Provence, a i Bouquet garni - mješavine svježih začina nezaobilaznih u francuskoj kuhinji.



Za ovo lagano i malo posebno jelo pripremite:


800g janjetine od plećke ili buta
4 ljutike ili 1 ljubičasti luk
3 rajčice, oguljene i odstranjenih sjemenki  (možete koristiti i pelate)
1 korijen celera
1 korijen peršina
1 mrkva
3 dl bijelog vina (mi smo koristile voćkastu Josićevu graševinu)
4 žlice sušenih vrganja
sol
papar
maslinovo ulje
buketić estragona


Narežite meso na manje komade, posolite pa prepecite na maslinovu ulju da dobije zlatnožutu boju. Izvadite i držite na toplom. Vrganje natopite u toplu vodu.

Na ulju pirjajte isitnjenu  ljutiku i naribane celer i peršin. Posolite, zalijevajte vodom u kojoj se namaču vrganji. Kad je povrće mekano vratite meso u umak, pirjajte i dolijevajte vinom. Nakon pola sata dodajte ocijeđene vrganje i pirjajte još desetak minuta.



Dosolite, popaprite i obilno pospite narezanim estragonom. Poslužite s palentom ili tjesteninom.









1 komentar :