ponedjeljak, 5. prosinca 2011.

Macarons


Maja prema receptu Richarda Corrigana iz knjige T.Day-Lewis

Pripremite:

100g sitno mljevenih badema
1 vrhom punu žlicu škrobnog brašna
2 bjelanjka
1 žlicu limunovog soka
malo soli
200g šećera
3 žlice kakao praha



Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte bademe i škrobno brašno te odložite. 

Tucite bjelanjke s limunovim sokom i solju da dobijete laganu pjenu pa zatim dodajte trećinu šećera. Tucite dok se ne počnu formirati šiljci pa dodajte drugu trećinu šećera. Tucite smjesu dok se ne vidi zarez žlicom i dodajte preostali šećer pa zatim nastavite tući dok pjena ne postane sjajna, glatka i čvrsta.


Umiješajte bademe i na kraju dodajte kakao prah.

Na tepsiju obloženu papirom za pečenje formirajte okrugle oblike. Računajte da će se malo razliti pa nemojte raditi prevelike kolačiće.
Ostavite da stoje 20ak minuta.

Stavite u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 130C. Pecite 15-20 minuta. Ohladite i kolačiće spajajte kremom. Ja sam se ovaj put odlučila za čokoladnu.


Čokoladna krema:

100g čokolade s najmanje 60% kakaa
100ml slatkog vrhnja
50g maslaca

Na pari otopite čokoladu u vrhnju i u još toplo dodajte maslac pa zatim ohladite.





Fotografije editirane 10.3.2013.





4 komentara :

  1. Ne znam da li je to anfas ili profil, ali mi se naročito dopada ova slika gde se vide i korice i fil. Mnogo lepo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Škicam ove macaronse već mjesec dana i napokon ih juče radila.Odlični su, drugi dan još bolji, mekši.
    Sestrična probala pa odmah pitala oćeš napravit malom za rođendan, tako da ću se morat malo s bojama poigrat. Jel se može umjesto kakaa dodat samo boju?
    btw. Lajkam ovaj blog mucho, stvarno ima svega, svaka vam čast cure :D

    OdgovoriIzbriši
  3. jako nam je drago da su ti uspjeli jer ove keksiće prati fama da jako teško uspiju.
    Nama "upale " svaki put.
    Mi ne koristimo boju pa ti ne možemo dati savjet.
    jeka

    OdgovoriIzbriši