utorak, 20. prosinca 2011.

A Gratin of Smoked Haddock - Zapečeni bakalar


Jeka inspirirana receptom Tamasin Day-Lewis


Pripremite:

600g bakalara - mi smo koristile filete svježeg bakalara
600ml mlijeka
25g maslaca
25g brašna
600g špinata
4 koromača (možete ih i izostaviti)
50g kozjeg sira
50g ribanog parmezana
sol
papar
malo ružmarina


Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.

Ribu prelijte polovinom količine mlijeka (300ml), dodajte malu grančicu ružmarina i nekoliko zrna papra. Ribu pecite u mlijeku oko 15 minuta.



Špinat očistite i blanširajte, usitnite, ali ne u pire.

Od preostale količine mlijeka, brašna i maslaca skuhajte bechamel umak. U još vrući umak dodajte kockice kozjeg sira.




Pomiješate špinat s 3 žlice bechamela, posolite, popaprite i stavite na dno vatrostalne posude. Na špinat stavite ribu i blanširani koromač (ako ste ga koristili). Prelijte preostalim bešamelom i posipajte ribanim parmezanom.




Zapecite kratko na najgornoj prečki pećnice na 200 stupnjeva.
Jelo je gotovo kad sir poprimi zlatnu boju.

















Broj komentara: 6 :

  1. neki drugi prijedlog ribe za ovo? nema kod mene bakalara za kupiti :tuzni:

    OdgovoriIzbriši
  2. Ledo škrinja ima zamrznuti bakalar.Čist je dobar.
    Ako radiš s fileom oslića ili škarpine budi oprezan jer je meso tih riba delikatnije od robustnog bakalara.Skrati kuhanje na 5-6 minuta.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši
  3. inače ne kupujem ribu bez glave i repa, a pogotovo ne smrznutu, ali budem te poslušal i isprobal :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma slobodno isprobaj. I mi preferiramo svježu ribu, ali katkad dobro dođe i smrznuta.:)

      (Maja)

      Izbriši
  4. joj sad sam se tolko nabrijal da moram sutra kupiti tog bakalara :D ali u mojoj izvedbi :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Samo daj!
    Jedva čekamo ilustrirano izvješće na tvom blogu.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši