četvrtak, 17. studenoga 2011.

TERINE, PAŠTETE, NAMAZI






Ima li išta slađe od nečime namazane kriške kruha, koju u ruci odnese dijete, trčeći na igranje s prijateljima?

Svatko od nas ima iz djetinjstva neki omiljeni namaz koji smo najradije jeli namazan na kruh: maslac, pekmez, paštetu ili mast. Neki su voljeli pošećereni sir, neki med i maslac, a ima i onih koji su slagali cijele salate na kruh.




Od takvih najjednostavnijih namaza je dug put do rafiniranih terina i pašteta, složenih krema i pasti koje se rade od gotovo svake namirnice koja vam padne na pamet.

Terina (franc.terrine) je bazično štruca ili neki drugi oblik čiji su sastojci sitno narezani, uglavnom pečeni u vreloj kupelji i posluženi hladni. Mogu se raditi od usitnjenog mesa peradi ili divljači, ali i ostalih vrsta mesa s dodatkom povrća i začina. Također mogu biti i povrtne ili slatke od voća.



Jako su cijenjene i tzv.pjenice, suflei (franc.soufflé ) koji se rade od ribe ili nježnog mesa morskih plodova.
Sve kuhinje svijeta imaju svoje favorite među ovom vrstom jela. Omiljeni i poznati namazi od slanutka sa Bliskog Istoka, guacamole iz Meksika koji osim što je ukusan umak može se servirati i kao namaz, čuvene su ruske paštete kao neodvojivi dio njihove "zakuske", a o našem bakalaru na bijelo ili namazima od čvaraka ili suhe slanine da se i ne govori.



Opće mjesto svakog hladnog bifea postao je omiljeni namaz od tune u onoliko varijanti koliko ima kuhara koji ga pripremaju. U posebnu skupinu spadaju namazi od povrća koji su se s Mediterana progurali na sve svjetske stolove. Kao osnovu upotrijebite patlidžane pečene u ljusci na oko 180 stupnjeva oko pola sata. Dodajte začine po volji, maslinovo ulje, pastu tahini ili ljutu papričicu.
Ako želite posebno delikatnu "mazalicu", ispecite glavice češnjaka zamotane u papir za pečenje, istisnite sadržaj, malo posolite i poslužite s prepečenim kruhom.
  

Svaka terina, pašteta ili namaz može biti samostalni obrok uz malo salate, ali ga možete poslužiti i kao uvod u složeniji objed.
 
Pustite mašti na volju i pošaljite nam svoje ideje. Sve ćemo namazati i smazati.






 

3 komentara :

  1. I ja pravim sama svoje pate's i pastete.Nekako volim da znam sta je u njima.Odlican post:)
    Kod mene na blogu do 23 Novembra Giveaway:)
    Svi su dobrodosli

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! :) Drago nam je da ti se sviđa! :)

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši