ponedjeljak, 10. listopada 2011.

KAVA




Etiopski pastir koji je zapazio da mu ovce veselo skaču kad se najedu bobica s jednog grma, nije ni slutio da će cijeli svijet postati kao njegove ovce – ovisan o kavi.

Bilo da njome započinjemo dan, kratimo vrijeme dok čekamo na red u nekoj čekaonici, završavamo dobar obrok ili joj pak posvećujemo punu pažnju pijući neki naročito dobar brend - kava je postala naša svakodnevica.


Kava je svojim širenjem po svijetu pokrenula pravu revoluciju, ne samo u prehrambenom nego i u civilizacijskom smislu – kavane, kafei, obredi posluživanja io brade i načina pripreme postale su društveni i tržišni fenomeni. Kava je, nakon nafte, druga trgovačka roba na svijetu.

Kavi treba 6-9 mjeseci da plod dozrije, mesnata bobica se odvaja sušenjem od mirisne srži i ovisno o kvaliteti i načinu obrade dobija se konzumna kava različitih osobina.
Samo su dvije vrste kave koja se uzgaja : Coffea Arabica i Coffea Canephora, poznatija kao robusta. Još su samo dvije preostale sorte koje se koriste za uzgoj, ali u jako malim količinama.


Volite li oštar i kremast espresso, laganu filtericu, "meraklijsku" tursku kavu ili ste se već navikli na mnogobrojne komercijalne derivate kave koji služe za pripremu napitaka?

Ali, ako ste pravi šmeker onda ste u stalnoj potrazi za pravom mješavinom, idealnim omjerom snage i arome, boje i gustoće. Tu se pojavljuju tzv:. "specialty coffee" – novi pristup prodaji i popularizaciji kave koji drži do tradicije i sljedivog porijekla svakog kavenog zrna.


Idealna količina mljevene kave je 7g za jednu malu šalicu.

Ako kuhate tursku, probajte bosanski način: zakuhajte vodu, u suhu džezvu stavite kavu i miješajte na vatri dok se ne razvije snažan miris, nalijte vodu i vratite na vatru dok se ne podigne pjena. Ovakva kava se kuha bez šećera, a pije se s malim komadićima šećernih kocaka rastopljenih u ustima.

Skuhajte finu kavu ili u svom omiljenom kafiću naručite baš onakvu  kakvu najviše volite i uživajte u ničim zamjenjivom okusu i mirisu.



3 komentara :

  1. Tako je.Hvala ovci;))Ja ne mogu zapoceti dan bez mirisa i uksa dobre kafe;))

    OdgovoriIzbriši
  2. a zato sam ja toliki ovisnok o kavi
    zbog ovco horoskopa :D

    polly

    OdgovoriIzbriši