nedjelja, 2. listopada 2011.

Ajvar


Maja prema receptu Emila Keršeka

Vlastiti isproban recept za ajvar ima svaka domaćica koja drži do sebe. To su jednostavni, provjereni recepti koji rijetko iznevjere.
Kuharica u kojoj sam našla obilje takvih recepata je Pripravljanje domaće zimnice Emila Keršeka.

Razvrstani po skupinama i popraćeni s puno korisnih uputa i savjeta recepti u ovoj knjizi ne nude uzbudljiva iznenađenja, ali su pouzdani i jednostavni za pripremu. Knjiga sadrži i poglavlje o zamrzavanju voća, povrća i ostalih namirnica te upute i detaljna objašnjenja za svaki pojedinačni način ukuhavanja i konzerviranja.


Što sam promijenila:

Upotrijebila sam 3kg očišćene paprike i 1 kg patlidžana. Povrće sam kuhala u mješavini vode i octa (1 i 1/2 l vode, 1/2 l vinskog octa). Dodala sam 2 glavice bijelog luka i 3-4 feferona, za ljutu verziju.



Ajvar je odličan kao prilog, ali i samostalno na kruhu kao namaz. Ja sam ga isprobala na kruhu od tikvica i parmezana, ispečenom po receptu našeg dragog prijatelja. Link na recept za kruh.







3 komentara :

  1. Vas ajvar je ispao bas rustikalan.Kod sve zimnice zaista je najvazniej d apravimo ono sto volimo d ajedemo:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hm :) pravimo vrlo razlicito... ja povrce pecem na rostilju, paprike nakon pecenja stavim u poklopljenu posudu te ostavim pola sata, onda ogulim, dok patlidjan ogulim odmah pa pecem na rostilju, nakon toga sve sameljem pa dodam ulje, sirce, so, biber i kuham dok ne dobije zeljenu gustocu... al tako to inace u Hercegovnini rade...

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa i mi radimo ajvar na više načina. Poanta ove naše teme o kuharicama i zimnici je bila da isprobamo kako drugi, u različitim kuharicama rade zimnice, pekmeze, i slično.:) http://jedozovniduo.blogspot.com/2011/09/zimnica-kuharice-i-recepti.html

    (Maja)

    OdgovoriIzbriši