petak, 9. rujna 2011.

ZIMNICA - KUHARICE I RECEPTI





Čim u proljeće prispiju prve jagode, počnemo smišljati način kako zarobiti njihovu lijepu boju i miris,  da nam malo razvedre zimske dane. Onda krene i ostalo proljetno voće pa ljeto s obiljem povrća, a o ovim danima kad zrije grožđe, rumene se jabuke i patlidžani sjaje svojim tamnim sjajem, da se i ne govori.

Skloni smo u pripremanju zimnice koristiti stare već isprobane recepte naslijeđene od baka, mama i teta, ali ponekad je možda dobro pokušati i s nečim novim.
U zadnjih nekoliko godina zimnica se vratila u modu, postalo je šik i retro ukuhavati pekmeziće, kiseliti paprike ili pržiti ajvar.


Mi smo odlučile malo prelistati naše kuharice i izabrati "nešto novo, nešto staro" – malo džemova s novim okusima, malo starih provjerenih ajvara i paradajz pirea, malo eksperimenata posuđenih od susjeda ili pak kod nas neuobičajenih kombinacija voća s povrćem, začinima i alkoholom.

Probat ćemo i prastare načine, valjda još iz vremena kad je čovjek otkrio sol i njena blagotvorna svojstva da čuva namirnice od kvarenja.



Elementarna stvar kod ukuhavanja namirnica za zimnicu je – čistoća. Pripazite da su sve staklenke, zatvarači, žlice, cjediljke i posude savršeno čisti, a voće ili povrće zdravo. Odstranite svako oštećenje, trulež ili nezrele plodove i koristite posude debljeg dna. 




Počinjemo s breskvama.

Sad u vrijeme berbe grožđa na tržnicama se nude i prelijepe, mirisne vinogradarke. Probajte ih ukuhati na naš način ili ih jednostavno pojedite u slast. Doista su neodoljive.
Ako ne možete nabaviti vinogradarske breskve uzmite uzgojene, ali se pripremite na malo dulje kuhanje jer imaju više soka.










Nema komentara :

Objavi komentar