subota, 17. rujna 2011.

Ukuhana rajčica


Jeka prema receptu iz Velikog narodnog kuhara 


Ovaj recept smo našli u knjizi Veliki narodni kuhar Pate Marković.
Uz Diku Marjanović i Miru Vučetić, ona je autorica najomiljenijih i najtraženijih kuhara na našim prostorima.
Ovaj kuhar je tiskan u 24 izdanja i sa svojih 730 stranica je pravo blago tradicionalne kuhinje.


Pripremite:

3kg rajčice
1 žlicu soli
svježi bosiljak po želji
2 žlice maslinova ulja


Zrele, posve zdrave, neoštećene plodove (mi smo koristili šljivar i volovsko srce) ubacite u ključalu vodu i prokuhajte nekoliko minuta.




Ogulite i uklonite tvrde dijelove te ispasirajte. Možete ih i obraditi u blenderu ili sa štapnim mikserom, ali starinska pasirka naslijeđena od prabake sjajno je obavila posao.
Dobijenu smjesu ostavite malo da odstoji pa ako ste naumili kuhati gusti "paradajz pire" odlijte gornji sloj tekućine.


U posudi debeloga dna na maslinovom ulju popržite listove svježeg bosiljka, kad puste miris izvadite lišće  i ulijte rajčicu. Ako ne želite miris bosiljka, ovaj korak izostavite.

Ovisno o gustoći koju želite dobiti kuhajte 40 minuta do sat i pol na laganoj vatri uz miješanje.



U savršeno čiste, tople staklenke ili boce punite ukuhanu vruću rajčicu. Odmah zatvorite.
Ako nemate suh i hladan prostor za čuvanje predlažemo i pasterizaciju.






4 komentara :

  1. Vidim spremate se za zimu:) Ako ako..Moja zimnica jso malo pa nestalo;) Ali ako ako i to..kod nas stize prolece!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zalihe ma kolike bile ako su dobre u što uopće ne sumnjam brzo se tope.

      Izbriši
  2. Draga Džoli, spremamo se punom parom, iako je kod nas do jučer bilo pravo ljeto s temperaturama od 30+! :)

    Maja

    OdgovoriIzbriši