utorak, 13. rujna 2011.

Slatko od smokava


Maja prema receptu iz kuharice Slatka zimnica


Slatko je način spravljanja voća ili nekih vrsta povrća u sirupu od šećera. Lijepoga izgleda, aromatično i jaaako slatko, kako mu i ime kaže.


Ima nešto starinsko, rustično i nostalgično u tim malim teglicama koje nas podsjećaju na stare tete, susjede koje su nas nudile svojim blagom iz smočnice, pokreću se sjećanja na Slavoniju i Bosnu, vojvođanske bogate voćnjake i toplinu starih kuhinja.

Ja sam odabrala i kao inspiraciju iskoristila ovaj recept iz kuharice Slatka zimnica.




Što sam promijenila:



Na 1 kg neoguljenih smokava izvagala sam 600g šećera i sa 6 žlica vode na laganoj vatri skuhala sirup.



Smokve nisam gulila jer je njihova korica puna okusa, a smokvice su bile sitne. Oprala sam ih, podrezala peteljke, osušila kuhinjskim ručnikom i u šećernom sirupu kuhala 15-20 minuta, samo tresući posudu - bez miješanja.
Obirala sam pjenu.


Dva neprskana limuna narezana na komade dodala sam u slatko 5 minuta prije kraja kuhanja.

Isprobajte gustoću na hladnom porculanskom tanjuriću.



Kuhano slatko prekrijte mokrim ubrusom i spremite u čiste hladne staklenke kad je posve hladno.



Slatko poslužite samostalno kao desert ili uz sladoled, kremu, a možete ga iskoristiti i u raznim kolačima.















Broj komentara: 6 :

  1. ovo me podsjeća na djetinjstvo u Hercegovini.
    Baš vam hvala.

    Slavica

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda predivno, a mogu zamisliti kakav je ukus.
    Imam jedno pitanje. Muz mi je nabavio brusnicu, a ne znam kako da napravim sirup od nje. Imate li ideju kako da to uradim?

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Slavice, baš nam je drago i nema na čemu! :)

    Maja

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Anonimna, nažalost nismo radile sirup od brusnica, ali imamo sačuvan ovaj recept, pronađen na netu:

    Uzme se u posudu 1,25 kg šećera, polije se sa 500 ml vode i kuha tako dugo dok se mrvi. Doda se tada 1 kg zrelih brusnica i soka od 2 velika limuna i kuha samo 5 minuta, a onda se stavi na stranu.

    Nakon 24 sata kuha se masa još jednom da zavrije i izlije se vruće na cjedilo da sok isteče. Hladan sok se ulije u boce, koje se začepe i zapečate voskom.

    Sastojci:
    •1,25 kg šećera
    •500 ml vode
    •1 kg brusnica
    •2 limuna

    Vjerujemo da bi vam kod izrade tog sirupa pomogli i recepti za borovnice i ribizle.:)

    Maja

    OdgovoriIzbriši
  5. mmmm, imam smokava,rodile dobro.sad cu da pravim slatko.
    milkyp3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi ga redovito kuhamo i volimo smokve na sve načine! :)
      Nadamo se da će ti se svidjeti! :) :)


      (Maja)

      Izbriši