petak, 19. kolovoza 2011.

Ljetna meza*


Jeka za natječaj na Forum.hr


* Izbor više "malih " jela serviran kao predjelo ili samostalno jelo na Bliskom istoku i dijelu Afrike. Može sadržavati samo hladna jela, ali i tople "prigriske", namaze, salate, peciva i tijesto.

Obilje povrća ovih ljetnih dana, mami nas da iskušamo sve mogućnosti, probamo nove okuse i razveselimo obitelj i prijatelje.
Bezmesni objed, brunch, lagana večera uz čašu vina ili rashlađeni čaj može postati egzotična meza s mirisom Istoka.


Izaberite jedno jelo oko koga će se meza zavrtiti: neki složenac s patlidžanima, grilano povrće s papričicama i đumbirom, bamiju na sto načina ili prihvatite naš prijedlog pa ispecite pogaču od graha.

Uz boje  svježeg povrća, crvene rajčice, zelene i žute paprike, tamnu ljubičastu koru patlidžana zablistat će bjelinom svježa skuta ili vrhnje, a pite ili lepinje primit će na sebe sve okuse.


Namazi od svih zamislivih vrsta zrnja (grah, leća, slanutak,...) upotpunjeni začinima i povrćem dobro će se složiti i s pogačicama pečenim na gril tavi, a mogu biti sjajna dopuna bulguru, riži ili kuskusu.
Iskoristite sve boje plodova ljeta, posložite svoju paletu i uživajte. 


Ako imate suhe bamije natopite ih u vodu prko noći, oprezno izvucite konac i malo posušite. Na otopljenom maslacu sotirajte 10 minuta, posolite, prelijte s toliko gustog punomasnog vrhnja da ih prekrije, smanjite vatru na jako laganu, posolite, popaprite i pospite kardamomom. Malo čili paprike će pojačati ovo nježno jelo.


Pitice su rađene po receptu:

200g brašna
malo soli
1 žlica otopljenog maslaca
1/2 dl tople vode
mala žličica suhoga kvasca
malo soli

Umijesiti i pustiti da se diže oko pola sata.
Peći na gril tavi.



Broj komentara: 6 :

  1. Ovdje gdje moja nova domovina je :) vec 20 godina,u Njemackoj, nostalgijske bolesti lijecim gledanjem nasih programa TV.Tako sam davno vec "kupila" ili pretplatila se i na HRT TV..gledamo i uzivamo.Maloprije sam vas i "licno " upoznala...bili ste gost u emisiji o kuhanju sa ona dva vrsna kuhara.sada ste mi jos "blizi" ..vas dvije i vasi recepti.Svijet je mali..rekla bih ja sve je manji.Ugodno vece i veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jucer sam i ja gledala emisiju a posto vec duze vrije, kuham i aktivno fotkam, ucim se fotkati hranu koja mi je postala velika strast :)

    Nazalost nisam mogla na fejsu poslati pp pa se obracam ovdje, slusala sam sinoc da planirate web stranicu, posto se time bavimo mi smo tu :) sve se moze vidjeti ovdje

    www.sb360.info

    Hrana nam je strast .... nazalost, vidi se na nama :)
    Bilo mi je ugodno sinoc slusati vas, posto sam za prirodno, jos uvijek nemam blog samo sam na coolinarici, al planiram svoju web stranicu takodjer :)
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga sponty,
    veseli nas što pratite naš blog i što ste gledale emisiju. Vaš, tako topao komentar, nam je svakako jedan od dražih i baš ste nas dirnule. Nadamo se da će vam možda pokoji naš recept malo pomoći kod prevladavanja te nostalgije. Lijep pozdrav i sve najljepše!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Majo,
    baš nam je drago što ste nas kontaktirali i puno hvala za link! Pogledat ćemo vašu stranicu i javiti vam se. Mi naime još razrađujemo ideju o konceptu koji bismo željele pa se nadamo da ćemo to uskoro pretočiti u djela. Ako ćete imati bilo kakva pitanja oko kojih bismo vam mi mogle pomoći, slobodno nam se javite. Ne znam zašto pp nije funkcionirao, ali možete nam pisati na jedozovni.duo@gmail.com

    Lijep pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  5. Zamalo mi je srce stalo kad sam vidjela bamije koje toliko volim! Ne pamtim kad sam ih zadnji put jela.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Anonimna,
    i mi jako volimo bamije, a ove su pribavljene uz pomoć našeg kolege blogera, Pellaprata! Još jednom mu zahvaljujemo! :)

    OdgovoriIzbriši