srijeda, 23. ožujka 2011.

DIZANO TIJESTO





Zamislite sliku: ozbiljna postarija gospođa penje se na stolce i zatiskuje oko prozora ručnike, puže oko vrata i priprema snopove starih novina, namješta jastučiće od čijanog guščjeg perja...

Nakon toga još jednom obilazi stan da nije netko od ukućana ostao doma što se protivi njenoj izričitoj naredbi "Svi van do noći!".

To su bile pripreme gospođe Marije koje su bile neizbježni dio do krajnosti izmistificirane pripreme doista božanske orehnjače, makovnjače ili sirnjače s limunom.




I doista – za pripremu tijesta s kvascem treba ponešto znati o kvaščevim gljivama, o temperaturi, o odnosima kad gljivice počnu svoj posao, o nadjevima i pečenju.

Obilje recepeta koji nude instant pripremu dizanog tijesta nećemo niti razmatrati jetr pravi je "kumst" ono starinsko, fino, pahuljasto tijesto za najljepše mirise koje kuhinja pozna – mirise kruha.

Za početak pobrinite se da su sve namirnice koje koristite iste temperature, nabavite svježi kvasac, ako je ikako moguće (nije ni suhi neko svetogrđe, ali ipak...), suđe i pribor neka bude također topli i savršeno čisti.




Ako ste se prvi put uhvatili u koštac s izradom ovoga tijesta čvrsto se držite uputa iz recepta i nemojte improvizirati.

Pazite da tijesto koje mijesite ne bude ni pretvrdo, a ni premekano – treba biti takvo da kad dignete grumen na žlice pada u izduženim grumenima. Sve drugo ne valja. Tijesto mora udvostručiti svoj volumen. Također pripazite da je glatko i da nema grudica.




Temperatura pečenja je zakon – ni premlaka ni prevruća pećnica nisu dobri suradnici. Prevruća pećnica naglo zagrije tijesto, zrak izađe prije nego što su se čestice smjese formirale, pa kad se tijesto izvadi iz pećnice, ono padne.

Probajte s kruhom za početak, a sve drugo je samo stvar vježbe i sreće jer za uspješno dizano tijesto sreća je neizostavan dio.






1 komentar :

  1. Thе benefits shown by this cream are аlso ѕuperiοr, with modіfy in
    thіgh size and otheг aгeas being claimed by its customers.


    my wеbрage ... moodle.cipfpbatoi.es

    OdgovoriIzbriši