petak, 4. veljače 2011.

ĐUMBIR





Korijenčić zlataste boje i neugledne vanjštine pravi je čarobnjak. I najbezličnije jelo pretvorit će u ukusnu deliciju i kao mnogi svestrani začini – petlja se u sve. Obiteljskog imena Zingiber officinale porijeklom je iz Južne Azije, a proširio se i u Istočnu Afriku i na Karibe.

On je i lijek i začin i sredstvo za uljepšavanje i u prahu i svjež i ušećeren i ukiseljen. Njegov karakterističan miris i oštrina arome i okusa čine ga omiljenim u gotovo svim istočnjačkim kuhinjma, a dobra mama globalizacija donijela ga je na stolove širom svijeta. Osim na stolovima đumbir se uselio u u ljekarničke ormariće: kao pomagač pri reumatskim bolestima, kao sedativ ili analgetik, a nezaobilazan u aromaterapiji radi iznimnih kvaliteta bogatog esencijalnog ulja.


Mladi korijenčići đumbira bogati su sokom i čvrste teksture. Možete ih naribati, narezati ili ukiseliti. Možete ga i zamrznuti. Također će se dobro držati ako ih ušećerite ili osušite i sameljete u prah. Ovaj praškasti oblik gubi puno od onog oštrog, agresivnog mirisa koji tjera suze na oči dok ga ribate ili izaziva blagu toplinu na koži. Đumbir u prahu je najčešći oblik začina u božićnim kolačićima i kruhovima širom svijeta.


Ako volite egzotičnu kuhinju i ne zazirete od isprobavanja novih okusa svakako nabavite korijen đumbira prije nego krenete u okršaj s indijskim, nepalskim, kineskim, filipinskim ili jelima iz Burme ili Indonezije.

I naši obični, svakodnevni gulaši i paprikaši s malo naribanog đumbira mogli bi postati egzotični ljepotani. Uz malo šarenog povrća i riže jedan mali korijenčić đumbira i koja žlica meda i plod naranče ili grejpa oduševit će svakog sladokusca.

U europskoj kuhinji đumbir se posve udomaćio u već spomenutim prazničnim kolačima, a omiljeni speculas je nezamisliv bez buketa začina u kojim dominira baš ljutkasti đumbir. A tek ginger ale – pivo od đumbira, koji je postao omiljeno piće cijele jedne generacije i trajno se smjestio u neke od najpoznatijih koktela?White horse ili Ginger Daisy su nezamislivi bez osvježavajuće oštrine đumbirova piva.


Iskoristite to što se đumbir doselio na police svakog većeg marketa i ako vam se ne sviđaju neobične kombinacije iz dalekih zemalja, naribajte ga u običnu salatu od svježeg zelja i uživajte u ukusnoj oštrini i primamljivu mirisu.
A ako se malo zacrvenite od njegove snage bit će jasnije zašto su crvenokose ljepotice dobijale nadimak Ginger.










Nema komentara :

Objavi komentar