subota, 12. veljače 2011.

TARTUFIĆI - TRUFFLES



Neiscrpne su igre s čokoladom. Bogatstvo te namirnice, te napasti, te usrećiteljice, obožavane slastice i drevne "hrane za bogove", izgleda da je neiscrpno.

Jedno od njenih mnogobrojnih, neodoljivih lica su i mali nevaljalci – truffles. Takvo ime su dobili jer svojim nepravilnim oblikom podsjećaju na jednako cijenjenu kraljicu gljiva. Mi ćemo ih zvati tartufići jer zašto bismo zaboravljali da smo i na tom gljivarskom tlu, ili bolje reći "ispod tla" jaki i poznati.



Tartufići dakle, čokoladna su vragolija koja nas može razveseliti već i izgledom. Onako debeljuškasti, okruglasti, nakićeni svim bojama od zelene pistacije, do zlatne boje prženih lješnjaka, ili baršunasti od kakao omotača ili blistavi od čokoladne glazure.

 Iako izgleda jednostavno i ovu slasticu je trebalo izumiti. Učinio je to Philippe Sylvestre Dufour, naravno u Francuskoj oko 1895., a 1902. predstavljeni su u Londonu, i od tada ih prodaju u Prestatu pripremljene po neizmjenjenom receptu.




 Tatufiće su svi prigrlili i sad ih rade na tri osnovna načina : američkom, europskom i švicarskom. Švicarci ih rade onako kako su najbolji: osnova je ganache krema, malo dodataka i omotač od visokokvalitetnog kakao praha. Amerikanci poluloptice od čokolade, maslaca i često i kokosova ulja "oblače" u čokoladnu glazuru, a europskim se smatra baza od čokolade s dodacima orašastog ili sušenog voća.




Kako god pokušali, nećete promašiti, užitak je osiguran. Dajte mašti na volju i veselite se.

Ako imate volje i želje, a nemate vremena – strpite se još malo. Uskoro ćete imati priliku u našem glavnom gradu upasti u pravi čokoladni rog obilja. Očekuje nas prvi regionalni sajam čokolade – Zagreb Chocofest.

Glavni zagrebački trg zamirisat će kako nikad još nije - na čokoladu. Glavnu ulogu ima njeno visočanstvo čokolada, a očekivati možete svakoga čokolatijera, slastičara ili čokomajstora iz regije, koji drži do sebe i svoje čokoladne misije



Zavirite na stranicu http://www.zagreb-chocofest.hr/ i vidimo se na Zagreb Chocofestu!







4 komentara :

  1. nije važno što su vam fotke ružne i bezidejne, ali dajte bar izoštrite i fokusirajte da ne izgleda sve ko velika fleka

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga/i Anonimna,

    žao nam je što ti se naše fotografije čine kao fleke.To je izvan naše moći izoštravanja.
    Neke od ovih fotografija su objavljene u tisku,na web stranicama i poslužile su kao ilustracije na plakatima.
    Žao nam je što ti je problem vidjeti ih.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slazem se sa anonimnom. :zubo:

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Anonimna, žao nam je što Vam se naše fotografije ne sviđaju, ali zahvaljujemo na komentaru i drago nam je što ste našli vremena da posjetite naš blog!

    OdgovoriIzbriši