subota, 19. veljače 2011.

KOMORAČ/KOROMAČ




Robusna izgleda i isto takva mirisa naš se koromač/komorač drži stolova i tanjura već stoljećima. Uzgajali su ga u antičko doba jer su njegova ljekovita svojstva bila dobro poznata. Dobar je diuretik, sadrži puno balastnih tvari, a čaj od njegovih sjemenki je osvježavajući blagi purgativ. Osim što je bogat kalijem, vitaminom C ima i visok sadržaj betakarotena.

Nemamo uvijek sreću da je neka ukusna hrana ujedno i lijek i koristan pomagač u mršavljenju. Pa kad je ovaj luku nalik glavičasti podzemni dio biljke, tako moćan – zašto ga ne iskoristiti do posljednjeg zelenog listića. Zima je njegovo najbolje vrijeme.



Biljka je pravi Mediteranac – uspijeva u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj i naravno na našoj obali. Samonikla je biljka kultivirana pa se sad možemo veseliti svim dijelovima: ukusnom korijenu, svježim zelenim listićima i sjemenkama koje se diče snažnim prepoznatljivim mirisom.

Iako je dominantna okus i mirisa komorač se sjajno slaže sa svim vrstama povrća. Kada ga kupujete pazite da je korijen čvrst, a lišće jake zelene boje. Uvijek odrežite stabljiku nisko uz korijen i skinite prvi sloj kao s glavice luka.

Priprema je jednostavna: svjež kao dodatak salatama ili mesu, gratiniran, pirjan ili kao samostalno jelo sa sirom ili u juhama i varivima.



Na deblje ploške narezan korijen je jako dobra osnova za složenac: ploške malo prepecite na grill tavi, složite u vatrostalnu posudu i kao sljedeći sloj birajte što god imate pri ruci.: ostatke kuhanog mesa, riblje filete, ploške krumpira, tvrdi sir ili istučena jaja. Zapecite u pećnici i veselite se zdravom obroku.

Listove iskoristite kao osnovu krem juhe ili dodatak salatama i umacima.
Nariban na krupniji ribež i pomiješan sa svježim zeljem i mrkvom dat će sasvim nov okus običnoj zelje salati.

Kažu da su mladi korijeni jako ukusni ako ih obložite finom bitter čokoladom.
Mi nismo probali, javite jeste li vi.




1 komentar :

  1. Kod mene se dok sam bila dijete uvijek koristio samo ovaj gornji dio koromača, ovo lišće - i nitko to od nas djece nije volio :D Možda je sad vrijeme da mu dam drugu šansu..

    OdgovoriIzbriši