subota, 29. siječnja 2011.

SLATKI FRANCUZI



 
Poželite li kakvog slatkog Francuza ili Francuskinju, doći do komadića sreće bit će lakše nego što ste u prvi mah pomislili. Kakva dobra kuharica ili malo "surfanja" internetom, nešto vremena u kuhinji i eto slasti.

Deserti francuske kuhinje su cijenjeni širom svijeta. Ne traže previše "prčkanja", ali malo vještine i pažljiva priprema su ključni. Ne kaže se uzalud da je francuska kuhinja bazirana na umijeću kuhara, a talijanska na savršenstvu sastojaka.

Slastice koje se poslužuju na kraju objeda ili večere u Francuskoj smišljene su da zaokruže dojam, upotpune uživanje i nisu ni pompozne konditorske tvorevine niti komplicirane višeslojne torte.




Ne treba posebno naglašavati koliko Francuzi drže do hrane, kuhanja, uživanja u vinu ili sirevima, a svakako i u malim slatkim radostima.

Omiljeni macarons svojim skromnim izgledom šarenog kolačića ne odaju koliko je umijeća potrebno da se dva oblija od meringue smjese spojena kremom ili voćnim punjenjem pretvore u - njegovo veličanstvo macarons. Postići da kolačić bude istovremeno i hrskav i sočan, mirisan i glatke strukture, lagan poput perca - to je umjetnost. Čuveni Pierre Herme u Parizu naplaćuje svaki kolačić oko 2 eura i vjerujte, užitak koji pružaju vrijedan je svakog centa.




A tek nabujci, znani souffles, zahtijevaju da se šuljate oko njih, zatvarate prozore i vrata i omatate posude u mekane ubruse i jastuke. Ali, pjenušava topla krema nagrađuje trud svakim zalogajem.

Sorbeti i moussevi, kreme ili iles flotantes ušli su u našu gastronomsku svakodnevnicu. Zovemo ih "mus" ili "šnenokle", a sorbeti od vina, pjenušca ili voćnog soka su ljetne poslastice gotovo svake terase.

Clafoutis je omiljeni voćni kolač cijele Francuske. Izvorno je to kolač od trešanja, kompaktne strukture istovremeno prozračne i lagane. Ključni dio pripreme je pečenje - kolač mora biti izvana hrskav, unutra suh, a vlažan samo oko plodova trešanja.

Različite pite od voća ili nenadmašni creme brulee imaju istu filozofiju: nekoliko sastojaka i savršena priprema.

Budite odvažni - uhvatite se u koštac s nekim slatkim Francuzom. Nećete požaliti.




Nema komentara :

Objavi komentar