ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

KUHANJE NA PARI



Suprotno uvriježenom mišljenju, namirnice pripremljene na pari ne gube ništa od svojega okusa - dapače, zadrže više i okusa i mirisa i boje.

Naše srednjeuropsko i mediteransko gastronomsko nasljeđe ne poznaje previše jela pripremljenih na ovaj način. Tu su omiljene knedle, poneka naročito nježna vrsta povrća i najčešće kreme za delikatne i profinjene deserte.


S druge strane pak, istočnjačka kuhinja obiluje načinima pripreme koji koriste vrelu paru. Kuhanje na pari kao metoda pri pripremi hrane vjerojatno je nastala prije otkrića vatre, a naši su preci koristili vrele izvore i isparenja.

U Kini su pronađene posude za kuhanje na pari stare oko 3000 godina. Danas su širom svijeta poznate posude od bambusa koje iznad vrele vode mogu u tri "kata" pripremati ukusne zalogaje. "Pariti" možete povrće, ribu, tijesto, rižu, voće...Sve te namirnice zadržat će gotovo upola više, npr.vitamina C nego da ih kuhate uobičajenom metodom u vreloj vodi.


Kuhati na pari možete na nekoliko načina. Najčešći je onaj gdje nad vodu koja vrije postavite posudu s pripremljenim povrćem, ribom ili mesom. Vrela para će omekšati namirnice ili uz miješanje ugustiti kremu.

Ako želite da meso ili riba, pripremljeni polpeti ili riža i tjestenina u kombinaciji s ribom, zadrže sve okuse i sokove; zamotajte namirnice u foliju ili papir za pečenja. Sočno i mirisno jelo vrijedi malo dulje pripreme.

Naravno, možete koristiti i omiljene kineske posude od bambusa, posebne lonce i aparate i fancy kuhinjska pomagala, ali dobra žičana cjediljka i odgovarajući lonac će biti dovoljni za prvi pokušaj.


Umotajte u tanke filete oslića malo poriluka koju papričicu i komadić đumbira, složite zamotuljke na cjedilo, stavite nad ključalu vodu, prekrijte cjediljku poklopcem i nakon 20tak minuta imat ćete lagan i savršeno ukusan obrok.

Kuhate li lagane okruglice od sira ili krumpirovog tijesta na pari, zadržat će rahlost i biti lagane poput perca. Isprobajte i rižu s povrćem ili dopadljiv, lagan desert: suho voće na pari. Na pari pripremljene suhe šljive s malo meda bit će prava poslastica.

Još ako u svaku šljivu umjesto sjemenke stavite badem ili lješnjak pa ih pokapate s malo meda - naparit ćete i oči i nepce.


Nema komentara :

Objavi komentar