ponedjeljak, 13. prosinca 2010.

Francuski krumpir


Maja za V-magazin

Pripremite:

1 kg krumpira
400g dimljene slanine narezane na ploškice
4 jaja
1 veliku glavicu luka
3-5 dl mlijeka
sol
papar
masnoća za posudu


Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Vatrostalnu posudu namažite uljem. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. Jaja skuhajte, narežite na kolutove, luk usitnite.



Slažite red krumpira, posolite, popaprite pa složite sloj narezane slanine i jaja i posipajte usitnjenim lukom. Slažite redove dok ne potrošite sastojke.
Završite s ploškama krumpira. Dio slanine možete zamijeniti pikantnom suhom kobasicom ili pršutom.

 Prelijte s toliko mlijeka da mu je razina ispod zadnjeg reda krumpira. Po želji možete dio mlijeka zamijeniti s vrhnjem.


Pecite oko pola sata pokriveno pa smanjite temperaturu na 180stupnjeva i pecite bez poklopca da krumpir dobije zlatnu boju.







4 komentara :

  1. obožavam francuski krumpir i kombiniram razne vrste kobasica, slanine i sl. i ja uvijek stavljam vrhnje umjesto mlijeka

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrhnje je svakako opcija,ali radi jakog punjenja mlijeko malo razblaži i "natopi" jelo.
    Probaj,možda ti se svidi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam shvatila ovaj dio napuni do ispod zadnje reda krumpira ?! šta se napuni cila posuda ?!?! nije lit o malo previše..tipa litra mlijeka ili što? i jel može bez jaja jer ima nekih ukućan koji ih ne vole

    OdgovoriIzbriši
  4. "napuni ispod zadnjeg reda" - znači da ti mlijeko ne smije prekrivati zadnji sloj krumpira.
    Mlijeka ne ide litra,niti slučajno.Posuda je napunjena slojevima i mlijeko samo popuni .Potrebno je -kako i piše u receptu-od 3 do 5 dl.To ovisi o tome kako su složeni sastojci.
    Naravno da može bez jaja,ali onda možeš dodati neki drugi sastojak da popuni okus.

    OdgovoriIzbriši