subota, 4. prosinca 2010.

BLAGDANSKI STOL




Božićni objed je svečani obrok koji, kao ni jedan drugi, nosi u sebi tisuće značenja, simboliku sretne obitelji i povratka tradiciji. Mjesto je okupljanja, radosti i uživanja u blagovanju.

Svaka kršćanska zemlja ima svoje običaje i omiljena jela koja se kuhaju na taj dan. U sjevernoj Europi i dijelu Srednje Europe to je uvijek svinjsko pečenje, rjeđe pečena perad, jake juhe i obilje slatkiša. U Engleskoj i njenim bivšim kolonijama omiljene su pečene guske ili pure, kolačići od đumbira i "cake" ili Christmas pudding, od suhog voća.

Istočna Europa voli pečene odojke, svinjski kare ili plećku iz pećnice uz neku osvježavajuću salatu i puno slatkiša.

Obilje blagdanskog stola, čak i u teškim godinama ili u oskudici simbolizira poganski običaj obraćanja bogovima u nadi da će nam takvo obilje darovati i u godini koja dolazi.


Ako vam je dodijalo da baš svake godine imate isti blagdanski meni: domaću juhu s rezancima, pečenje, sarmu i kolačiće, pokušajte malo modificirati jelovnik.

Preskočite tešku mesnu juhu pa umjesto toga ponudite neki lagani mix od gljiva ili povrća. Neka pečenka bude središnji događaj, ali i tu malo dajte mašti na volju: ispecite "brdo" krilaca i bataka u kineskom stilu, s malo ljutkastim soja umakom. Poslužite i obilje povrća u velikoj zdjeli. Neka se šareni krupno naribana mrkva, crveni radič, zeleni listovi endivije i nježni listići bosiljka. Probajte već dosadnoj francuskoj salati dodati umjesto krumpira kiselu jabuku, a količinu majoneze prepolovite i zamijenite s nekoliko žlica posnog sira.
Razigrajte se sa salatama, ubacite u lim za pečenje pečenke koju malu glavicu luka ili šampinjon, nabavite nekoliko vrsta kruha ili ispecite vlastiti kruh koji će zamirisati neodoljivim blagdanskim mirisom.


Uz nezaobilazne suhe kolačiće ponudite i nešto novo - flambirajte sladoled (čuvajte trepavice!!!!), zamrznite komadiće voća pa ih umiješajte u tučeno vrhnje kao dodatak čokoladnom kolaču.
Djecu će razveseliti šareni kolačići ispečeni u veselim oblicima patuljaka, praščića ili zvijezda, a naročito će ih zabaviti ako dobiju šarena početna slova vlastitog imena ili punu košaru jestivih slova od kojih se mogu slagati riječi.
Nakon obilnog obroka voćna salata, sorbet, lagana krema ili voćna šarlota bit će pravo osvježenje. Za predvečernju kavu sačuvajte neki "božićni" kolač bogat kremom, čokoladom, bademima i - kalorijama.

Ako budemo imali sreće pa nas razveseli snijeg, uz upaljene svijeće skuhajte malo vina i predajte se blagdanskom ugođaju.



Nema komentara :

Objavi komentar