subota, 27. studenoga 2010.

PORILUK




Tužno dječje lice iznad tanjura mrzitelji variva odmah svale na glavnog krivca - poriluk. Taj veliki luk je, ni kriv ni dužan ušao u horor priče i prijeteća obećanja djeci :"Ako ne budeš dobar, jest ćeš poriluk."
Zapravo je sjajan momak: istovremeno čvrst i podatan, zdrav i snažan, ne izaziva plač i dostupan je kroz cijelu godinu.


Njegovo obiteljsko ime je Allium ampeloprasum var. porrum ili poriluk, praziluk, prasa, porjak. Blizak je rođak crvenog i bijelog luka, ali ima blaži miris, manje eteričnih ulja, koristi se kao samostalno povrće, a ne samo kao začin, bogat je vitaminom C, kalorijama posve siromašan. To ga čini idealnim zimskim jelom.

Uz već spomenuto varivo, koje naravno ne mora biti dosadno, niti imati težak miris, poriluk možete pripremiti na stotine ukusnih i neprepoznatljivih načina. Poznat je još bio starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima i kao hrana, ali i kao lijek. Poriluk je dobar diuretik, pomaže iskašljavanju i smiruje promuklost, čisti probavni trakt.


Kao i njegov rođak crveni luk dobro se kombinira s većinom namirnica. Osim variva sa suhim mesom, najčešćeg načina pripreme, pokušajte i nešto novo. Zamijenite sitno narezani luk porilukom kad pripremate umake s mesom ili ribom, umiješajte ga sitno narezanog u salate i umake, skuhajte krem juhu...

Posebno privlačno je lagano jelo, najsličnije nabujku koje će poriluk pretvoriti u poseban doživljaj: blanširajte na sitnije komade narezan poriluk, kombinirajte pancetu, pršut, neki lagani sir i istučena jaja, zapecite u pećnici s vama najdražim začinima - papar, ljuta papričica, timijan...


Poriluk je sjajno društvo i ribi. Nježna kašica od krumpira i poriluka dinstanog na maslinovu sjajna je pratnja bijeloj ribi ili teletini te gljivama s grila.

Malo veće, deblje stabljike omekšane na pari daju se "listati" po slojevima. Tako ćete dobiti "krpice" u koje možete umatati meso, povrće ili bilo koji drugi nadjev u male paketiće ili sarmice.
Blanširan ili pirjan dobro će se slagati s krumpirom, a probajte ga koristiti i kao podlogu za rižoto ili dodatak tjestenini uz rajčicu i češnjak.

U ove zimske dane prepecite ga umjesto luka kad budete pripremali restani krumpir i uz češnjovke zalijte s malo domaćeg portugisca.
Ipak je poriluk naš, domaći dečko.



2 komentara :