petak, 12. studenoga 2010.

LIMUN





Iako ovih dana tako i ne izgleda, jesen je na vrhuncu, a to bi trebalo biti vrijeme prvih ovogodišnjih limuna. Početak zime je puna sezona tih citrusa - sive dane ožive hrpe voća žarke boje i neodoljivog mirisa. Počnu pristizati iz Dalmacije i otoka i mame nas da iskoristimo svo obilje koje mirisni plodovi nude.

Limun je, kao i većina citrusa, porijeklom iz južne Kine odakle se proširio po Mediteranu. Mediteran je prigrlio limun i već stoljećima ga ne pušta iz svojih kuhinja, sa svojih stolova i tanjura, a i u bocama se dobro drži.




Bogatstvo tog jarko žutog ploda nije samo u obilju C vitamina, ima ga 51 mg u 100 g ploda, nego i kaliju, magneziju i vrlo cijenjenom eteričnom ulju. To intezivno mirisno ulje nalazi se samo u žutom dijelu korice i želite li da vam mirišu kolači, kreme, umaci i juhe, pazite kako ćete koricu naribati: koristite ribež od nehrđajućeg čelika i izbjegavajte bijeli dio korice koji je gorak i može pokvariti okus.

Dugo korišten samo kao lijek i dezinficijens, limun je nezamjenjiv u većini jela mediteranske kuhinje, a u srednjeuropskoj je prepoznatljiv dio u tradicijskim kolačima, majonezama, umacima i juhama.




Kada kupujete limune nastojte nabaviti one neprskane jer su oni s voštanom, sjajnom koricom upotrebljivi samo za sok. U sezoni nabavljene limune možete sačuvati nekoliko mjeseci stavite li ih malo zarezane u sol ili pripremite kandiranu koricu koja će zadržati onaj neponovljivi miris svježeg limuna. Naravno da se možete okušati i u pripremi pekmeza, džema ili namaza.

Neprskana korica limuna narezana na trake zamirisat će maslinovo ulje za salate, obogatiti umak od začinskog bilja, a želite li isprobati nešto novo probajte grčku juhu od limuna - avgolemona oduševi svakoga.
Jednostavnost te juhe je jednaka njenom savršenstvu - na jedno jaje odmjerite 5 žlica limunova soka i istucite. Dodajte na bilo koji temeljac, pod uvjetom da ne sadrži rajčicu ili češnjak i dobit ćete meku, svilenkastu teksturu i neponovljiv okus.

Zima i limun se vole. Podržite tu ljubav cijedeći limune u čaj, grog ili punč, kuhajte umake i pecite "limunaste" pite i kolače, a kad se poželite narugati zimi popijte jedan ledenohladni limoncello.





2 komentara :