srijeda, 17. studenoga 2010.

Limun-karamel kolač





Pripremite:

3 neprskana limuna
100g šećera
50g maslaca

za tijesto:

3 jaja
80g istopljenog maslaca
80g šećera
220g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
korica jednog neprskanog limuna
2 žlice limoncello likera


Na tavi debelog dna na slaboj temperaturi otopite maslac, uspite šećer, malo pojačajte vatru i tresite posudu da se šećer otopi i dobije zlatnu boju.Na tanke kolutove narezan limun stavite u karamel. Reakcija može biti burna - čuvajte ruke!

Ostavite na vatri da se limun posve obloži karamelom. Duguljasti oblik namažite maslacem, ulijte karamel.


Za tijesto tucite žumanjke sa šećerom, otopite maslac na laganoj vatri, izmiješajte prašak za pecivo s brašnom i limunovom koricom, istucite bjelanjke u snijeg. Naizmjenično dodavajte u žumanjke brašno i bjelanjke, oprezno miješajući. Na kraju umiješajte liker i maslac.

Prelijte tijestom karamel-limune u obliku za pečenje.
Pecite 25 minuta na 180 stupnjeva.


Pečen, još vruć kolač nožem tanke oštrice odvojite od stijenki pa okrenite na duguljasti tanjur.


Ostatak limuna s dna oblika za pečenje (ako ga bude) skinite i poslažite na kolač.




2 komentara :

  1. Ovo je fino,već sam smislila da ih radim kao mafine i na svaki gore stavim limun!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. pa ne znab baš kako bi ti to uspjelo.
    Limun ide na dno pleha pa se kolač okrene.
    A na vrhu ???
    probaj pa javi.
    :)
    p.s.
    moramo ti poslati sliku iz novina gdje su izašle Verine pogačice.
    hehehehe

    OdgovoriIzbriši