subota, 20. studenoga 2010.

ČAJ




Kad vas netko pozove na čaj upitajte ga na što točno misli: biljni ljekoviti napitak, opojnu orijentalnu mješavinu, lagani obrok oko 5 popodne, ljekoviti uvarak ili možda ceremoniju koja je više predstava, a manje gastronomski užitak. Ipak, najčešće mislimo na u toploj vodi namočene ili prokuhane sastojke biljnoga porijekla koji uz malo dodataka daju ukusan i omiljen napitak.


Čaj je vjerojatno nastao kad je našem davnom pretku u malo tople vode upao listić ili cvijet drveta pod kojim je sjedio. Tako su i Kinezi otkrili čaj: prije 4 tisuće godina jedan je car imenom Shen-Nong umoran od lova slučajno popio vodu u koju je vjetar donio stabljiku čaja. Caru se svidio okus i miris vode i tako je nastao u cijelom svijetu cijenjeni kineski proizvod. Zato smo kinesko ime - cha preuzeli za svaki biljni napitak nastao na taj način.
Još u 14. stoljeću donijeli su ga u Europu arapski trgovci, a njegova visoka cijena i traženost je uzrokovala i neke velike povijesne prevrate, postala zaštitnim znakom nekih naroda i kultura. Bostonska čajanka je uz onu kod Ludog Klobučara i nezaobilazni "five o'clock tea" vjerojatno najpoznatija.


Danas je čaj dostupan u nevjerojatnom izobilju vrsta. Ako osim omiljenih kineskih čajeva - bijelog, žutog, zelenog, crnog, uvrstimo i naše "obične" od voća, ljekovitih biljaka, žitarica ili nježnih cvjetnih pripravaka izbor je gotovo neiscrpan. Omiljene izvedenice kao što su ledeni čaj, grog ili brojne mješavine čajeva s vinom, voćnim sokovima, likerima...samo nas još više mame na vlastite kreacije i pokušaje miješanja različitih vrsta koje daju nove okuse i mirise.


Omiljene vrećice za čaj nastale su Sjedinjenim Državama kad je trgovac čajem Thomas Sullivan svojim kupcima slao na probu nove vrste. Praktični su Amerikanci prihvatili novotariju pa je danas čajna vrećica najrašireniji način pakiranja čaja.

Ako želite uz omiljene vrećice iskušati i vlastite čajeve berite biljke provjerenih svojstava, daleko od prometnica, sušite na zraku i spremajte u platnene vrećice.


Cvijet lipe, glavice cvijeta kamilice, jesenji plodovi šipka, osušene kriškice jabuke dat će mirisne i ukusne čajeve. Dodajte malo meda, limuna, narančine korice i uz poneki čajni kolačić priredite zimski domjenak prijateljima i obitelji.

Čajanka može poprimiti i malo "ozbiljnije" okvire ako čaj zamaskirate u grog, punč ili poslužite "lički čaj" koji s čajem ima zajedničko samo ime.

Ali, to je jedna druga priča.




Nema komentara :

Objavi komentar