petak, 29. listopada 2010.

POGAČICE

Omiljeni doručak "s nogu": u trci i jutarnjoj gužvi najlakše je iz pekarnice zgrabiti komadić tijesta pečen s nekim dodatkom i utažiti jutarnju glad.
Taj mali krušni zalogaj, vjerojatno je nastao kad je nekom našem prapretku - kuharu preostalo malo tijesta pripremljenoga za kruh. Ispečen u pećnici, na limu nad otvorenom vatrom ili na masnoći, možda i skuhan ili bačen u žeravicu, postao je omiljen skoro kao i sveprisutni kruh.

Pogačice mogu popuniti cijeli jelovnik: kao predjelo u nekoj slanoj, malo pikantnoj varijanti sa sirom, pršutom, suhom slaninom ili one neodoljive - s čvarcima. Kao glavno jelo napunite ih nekim pirjanim mesom ili povrćem, zapecite u pećnici ili od mesa i ribe načinite pogačice pekući ih na malo masnoće ili na grillu.
A tek kao desert pogačice će se razmahati: orijentalna inačica pečena na tavi poslužena s medom ili voćem, lagana tijesta s mlaćenicom i sirom ili lisnate ljepotice punjene omiljenim kremama od čokolade ili vanilije, dizana tijesta ili prhki jastučići punjeni nekim aromatičnim domaćim džemom...

Što biste radije?

Isprobajte ih sve.

Dolaze nam hladni dani, meteorolozi nam prijete s mini ledenim dobom, ali mi ćemo se braniti toplim čajem ili kuhanim vinom i mirisnim pogačicama svih varijanti.

Pripremite škotske scones s puno maslaca, ispecite francuske gougeres za druženje uz vino, a talijanski panini će se dobro slagati s čim god ih ponudite.


Ako želite biti malo egzotični, zamijesite tijesto od brašna, mlaćenice i malo praška za pecivo. Neka bude gušće od onoga za palačinke. Začinite ga cimetom, tučenim klinčićima ili muscovado šećerom.

Pecite pogačice u vrelom ulju. Poslužite s medom koji miriše na ruže, limun ili naranču. Malo naribane korice ili koja kap ružine vodice zamirisat će kao noć u haremu.

Budite malo i lokalpatriot pa uz "lički čaj" ispecite slavonske čvarkuše, pozovite prijatelje i ne bojte se hladne zime.Nema komentara :

Objavi komentar