utorak, 19. listopada 2010.

Medeni valentino kolač



Pripremite:

za tijesto:

250g brašna
250g meda
50g maslaca
2 jaja
sok i korica jedne neprskane naranče
mala žličica cimeta
nekoliko istučenih klinčića
1 paketić praška za pecivo


za nadjev:

2 šalice želea od ribizle, brusnice ili naranče


za glazuru:

100g čokolade s najmanje 60% kakao mase
2 žlice šećera
2 žlice mlijeka
žlica maslaca



Otopite na laganoj vatri med, šećer i maslac. Kad se masa ohladi umiješajte električnom miješalicom jaja. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i začinima pa umiješajte u smjesu s medom.




Pecite oko 30 minuta na 170 stupnjeva u maslacem namazanom obliku.




Kad se tijesto ohladi, prerežite ga po sredini. Vratite donji dio u pleh u kojem se pekao.
Zagrijte žele pa još s toplim premažite donji dio tijesta. Pustite da se ohladi pa preklopite drugim dijelom tijesta. Gornju plohu premažite s dvije žlice želea pa nanesite glazuru.




Ohladite.

Glazuru pripremite tako da u mlijeku otopite šećer pa u toploj smjesi rastopite naribanu čokoladu. Na kraju umiješajte maslac.

Ako se smjesa stegne zagrijte je u vodenoj kupelji.







2 komentara :

  1. što mislite,bi li valjalo da se i u sredinu metne čokolada?
    lanki

    OdgovoriIzbriši
  2. A možeš probati.
    Iako ,ovaj žele u sredini daje onak fini svježi okus.
    Stavi u čokoladu malo narančina soka.
    Moglo bi biti dobro.

    OdgovoriIzbriši