petak, 15. listopada 2010.

MED





Med nismo dobili iz Amerika, ni njegovali i uzgajali niti mukotrpno proizvodili. Med su nam darovale pčele i daruju nam ga i danas i, ako budemo malo pametniji nego do sada, uživat ćemo u njemu još dugo.

Bogat, gust i sladak sok je ukusna, božanska hrana i vjerojatno najsavršeniji prirodni proizvod. Tajna meda krije se u probavnom sustavu pčela medarica i biljnim sokovima i nektarima od kojega ga proizvode. Upravo su vrste biljaka od kojih pčele uzimaju nektar nositelji glavnih karakteristika meda.


Kadulja, lipa, kesten, djetelina, vrijesak, lavanda... Svaka od ovih biljaka dat će med karakteristične boje i okusa. Od nježnog aromatičnog bagremovog, do tamnih malo gorkastih vrsta od kestena ili posebno cijenjene lavandeli kadulje, svaka vrsta će biti jednako bogata, ljekovita i dragocjena.
Još je prije gotovo 5000 čovjek godina počeo uzgajanje pčela za proizvodnju meda i do danas apikultura svaki dan iznenađuje novim svojstvima svoga glavnog proizvoda - meda.


Med sadrži oko 200 različitih tvari: organske kiseline, fruktozu i glukozu, dekstrin, proteine i enzime, mineralne tvari i vitamine...

Bogat je i kromom koji pomaže razgradnju ugljikohidrata pa sam smanjuje nepoželjne učinke uzimanja šećera. O odnosu ovih tvari ovise vrsta i okus meda.


U najstarijim receptima za pripremu hrane ili pića jedna od prvih namirnica koje se spominju je upravo med. Medovina je ušla u valjda sve mitove i povijesne priče i kao okrepa i kao ljubavni napitak i u vinu i pivu i kao dodatak voću.

Nema te kulture ni civilizacije koja za sobom nije ostavila medeni trag. Sjetimo se egipatskih grobnica i prizora vađenja meda iz saća, rimskih i grčkih gozbi s nezaobilaznim jelima obogaćenim medom ili bliskoistočnih ili jela iz Kine ili Indonezije - bez meda se ne može.


Jedite med kad god se sjetite i sjetite se često. Nema boljega načina za započeti dan - žlica meda i čaša vode pripremit će vas za napore, a razmućen u ne prevrućem čaju zagrijat će vas i osvježiti tokom radnog dana.

Kad se upustite u biranje božićnih kolača ne zaboravite barem jednu vrstu medenjaka ili kruha od meda, ispecite ih i spremite u dobro zatvorenu posudu i mirni ste barem mjesec dana - kolačići će vas čekati nepromijenjena, bogata okusa.
Umiješajte žlicu meda u umak kad kuhate kineska jela ili u masnoću kojom polijevate pečenu perad, zasladite voćne salate i prelijte pečenu svinjetinu s mješavinom meda i limuna i uživajte u medu dok ste zdravi.

Kad nam stignu prve zimske prehlade med će nam ionako biti najbolji prijatelj.



Nema komentara :

Objavi komentar