subota, 23. listopada 2010.

Gulaš od divlje svinje


Jeka za V-magazin

Pripremite:


za marinadu:

1l dobrog crnog vina (plavac, frankovka, zweigelt)
2 velike glavice luka
1 glavica češnjaka - cijeli češnjevi
korijen i list celera
korijen i list peršina
3 mrkve
1 žlica papra u zrnu
1 žlica smrekovih bobica
nekoliko listova lovora


Povrće očistite, narežite na veće komade, dodajte začine i prelijte vinom. Dolijte 1/2 litre hladne vode i kratko prokuhajte.
Ostavite da se ohladi.

U hladnu marinadu potopite meso i ostavite stajati barem 24 sata. Što je divlja svinja starija, meso je potrebno duže "pacati".


za gulaš:

1 kg mesa divlje svinje od vratine ili plećke
2 žlice svinjske masti ili maslinovo ulje
3 žlice rajčice u koncentratu
20g čokolade s najmanje 70% kakao mase
papričica, ako volite jači okus
sol i papar


Meso operite,očistite i potopite u marinadu. Prije pripreme meso izvadite iz marinade i narežite na veće komade, lagano pobrašnite.

Marinadu procijedite. Iz povrća odstranite lišće i većinu zrnaca papra.

Zagrijte masnoću pa prepecite meso da poprimi zlatni boju, izvadite i ostavite na toplom. Na masnoću ubacite povrće iz paca i pirjajte da omekša, posolite i dolijevajte marinadu.


Kad je povrće mekano pretvorite ga štapnim mikserom u pire, dolijte malo marinade i vratite meso u umak.
Dodajte rajčicu, dosolite ako je potrebno. Pirjajte oko sat i pol dolijevajući marinadu. Kad je meso mekano umiješajte čokoladu, papričice ili još malo vina ako volite.


Poslužite uz okruglice, tjesteninu ili kuhani krumpir.
 








Broj komentara: 5 :

  1. Dodati gorko-slatku čokoladu u divlju svinjetinu, nije samo hrabrost, to je istovremeni Eros i Thanatos cjelokupne gastronomije divljači.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jooooj koji kompliment.
    Sad smo ponosne.

    OdgovoriIzbriši
  3. e sad stvarno nikad mi ne bi palo na pamet dodat čokoladu, ali sve novo je vrlo privlačno, dok budem imala divlju svinju možda se usudim isprobati

    OdgovoriIzbriši
  4. A otkud mi smrekove bobice, pak? :p
    Znam, reći ćete na smreki, ne?
    :))
    Ide ovih tjedana recept vrlo sličan ovome. Čak bih namjesto drugih slatkih stvari (bobica raznih itd.) mogla sjesti i čokolada Erostanatološka) :Pelle:

    Čestitam na receptu.

    DD

    OdgovoriIzbriši
  5. Smrekove bobe se mogu dobiti u bolje snabdjevenim biljnim apotekama.
    Rijetko ih ima na policama sa začinima.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši