subota, 9. listopada 2010.

GRAH



Grah može sve!

Može biti varivo, može biti kolač, pire i salata, a može biti i juha.

Može biti gospon u društvu "hercik" namirnica kao što su bamije, losos ili egzotični začini, a može biti i "mužek" spravljen s malo luka ili češnjaka i kojim zrnom soli.

Jedino što je sigurno je da će biti omiljen i rado viđen na svakome stolu.



Još od kad je stigao iz Amerike i na početku bio samo ukrasna biljka, grah je postao miljenik, prvo dvorova, a onda i puka po cijelom starom kontinentu. Najstariji tragovi uzgoja graha pronađeni su u Peruu, a spominje ga i Homer u Ilijadi.

Kroz stoljeća se grah pretvorio u "sirotinjsku hranu", a radi visokih nutritivnih kvaliteta zvali su ga i "meso za sirotinju". I doista, sadrži čak 26% bjelančevina, 52% ugljikohidrata, samo 2,1% masti i gotovo sve aminokiseline, a uz kalcij, kalij, fosfor i vitamine B skupine, grah je pravo blago na tanjuru.

Ljuska graha je bogata sirovim vlaknima i nekim teže probavljivim spojevima pa bi bilo dobro kuhati ga s dodatkom timijana, mažurana ili korijandra. Ovi začini će grah juhama dati i fini miris i obogatiti njegov neutralan okus.

Upravo radi te prilagodljivosti grah juhe su omiljene širom svijeta.


Od laganih krem juha s dodatkom ranog povrća, pasiranih i blago začinjenih, preko ljetnih ljepotica od mladoga graha i obilja rajčice, paprike i češnjaka, pa do jesenskih i zimskih juha sa suhim mesom, kobasicama ili dimljenom slaninom – svaka grah juha ima svoje obožavatelje koji je stavljaju ispred ostalih.

Tražeći samo u Europi umorit ćemo se od nabrajanja grahovih juha: grčka fassolatha, španjolski garbanzo, ruska gusta grah juha s krumpirom, sopa de feijao iz Portugala...

A tek bezbrojne varijante juha od svih vrsta graha koje mirišu i mame za stol u svakoj talijanskoj tratoriji.



Dopustite si malo slobode i inventivnosti pa probajte ovih dana u pasiranu juhu od graha dodati malo žute buče ili naribane svježe cikle. Pirjani poriluk će juhi od bijeloga graha dati malo boje, a ako pomiješate koju žlicu nekih zrnaca žitarica: prosa, pira, ječma, dobit ćete kompletan obrok.

Predlažemo da neki (opet?) kišni vikend zamirišete veeeelikom zdjelom juhe od graha i prijateljima i obitelji vratite osmijehe na lice, kad već sunce neće.




Nema komentara :

Objavi komentar