petak, 22. listopada 2010.

VEPROVINA


Nije ni lud onaj smiješni Asterix iz crtića što stalno pod rukom nosi ponekog veprića. Tko god je ikad probao meso divlje svinje razumjet će opsesiju bucmastog Gala. Sus scrofa - latinsko je ime životinje koja se u zadnje vrijeme jako namnožila i svojom brojnošću počela ugrožavati poljoprivredne usjeve, stoku i čak se naselila i na naše otoke gdje ovčarima zadaje puno muke.

Pojačan lov da bi se populacija dovela u prirodnu ravnotežu kao posljedicu ima i dostupnije, vrlo ukusno i visokokvalitetno meso. Meso divlje svinje je bogato željezom, selenom i vitaminima iz skupine B, niskokalorično i nadasve vrlo ukusno.

Kada nabavljate meso divlje svinje inzistirajte na potvrdi da je meso testirano na trihinelozu. Tako provjereno, zdravo meso možete pripremiti na bezbroj načina.



Još je pračovjek-lovac otkrio da je meso ulovljene životinje ukusnije i lakše za obradu, ako malo odstoji. Što se toga tiče nismo daleko odmakli - i dalje ključnim postupkom u pripremi mesa divlje svinje držimo omekšavanje i "pacanje". Ta pretpriprema će dati karakter jelu i prije nego odlučite hoće li to biti pečenje, gulaš, umak, gusta juha ili neki složenac s povrćem i gljivama.

Salamura, marinada, bajc, pac...kako god nazvali tu tekućinu, svojom će kiselinom omekšati meso i učiniti ga podatnim i lakšim za pripremu. Načinite marinadu od tekućine koju ste prokuhali s povrćem i začinima. Snaga začina, vina, kvasine ili octa osjetit će se u jelu koje kanite kuhati.



Bogata povijest ove vrste mesa urodila je i mnogobrojnim načinima pripreme osim u toplim jelima i u kobasicama, salamama, pršutima i dimljenim i sušenim, salamurenim i tiještenim. Neke se pokrajine ponose posebno dobrim proizvodima od sušene veprovine. Umbria u Italiji je pripremu pršuta, salama i kobasica od mesa divlje svinje dovela do svjetski prepoznatljivog brenda.

Uložite li malo truda u pripremu i izbor pratećih začina: smrekovih bobica, krupnoga papra, dobrog vina i ponešto strpljenja, dobit ćete bogato i ukusno jelo koje će izmamiti uzdahe.

Za prilog poslužite svako tijesto koje vam padne na um. Od knedli od krumpirovog tijesta, preko tjestenine i žličnjaka, do omiljenih "zemrlknedli" pa do sofisticiranih njoka ili naprosto skuhajte dobru palentu.

Natrpajte zdjelicu nekim kiselim, jakim džemom i ne bojte se - nitko neće ostati gladan.






1 komentar :