petak, 17. rujna 2010.

VRGANJI




Kad se na tržnicama i na odmorištima uz prometnice pojave prve smeđe-žute hrpice vrganja - ljetu se bliži kraj. Ove su godine, zahvaljujući vlažnom kolovozu izvirili iz tople zemlje nešto ranije i kao da su nas pripremali na kišovit i hladan početak rujna.


Čim nam se vrati toplina miholjskog ljeta opet će vrijedni gljivari i vikend izletnici moći po jelovim, smrčinim, a često i u hrastovim i bukovim šumama pronalaziti vrganje. Vrganj je prava kontinentalna gljiva koja raste na mjestima izloženim suncu, voli vlažna, mahovinom pokrivena mjesta. Ako nema niskih temperatura može ga se naći sve do studenog.

Potražite vrganje u okolici Zagreba te u Gorskom kotaru i Slavoniji. Jesenski je vrganj jedna od najukusnijih vrsta gljiva.


Okus je jako ugodan, podsjeća na orahe s predivnim gljivarskim, karakterističnim "vrganjskim" mirisom po kojemu ih iskusni gljivari pronalaze u šumi. Sama gljiva je visoka do 20cm, a prepoznat ćete ih po žuto-zelenkastim cjevčicama ispod klobuka koje se lako odvajaju od podloge. Klobuk je tople smeđe-zlatne boje, sjajan i poluloptast. Ako pronađete ovoga ljepotana, odrežite ga nožem, ne čupajte ga iz zemlje. Ostavite li micelij u zemlji, velika je vjerojatnost da ćete na tom mjestu još koji put pronaći ukusni vrganj.

Teško je pronaći hranu biljnoga porijekla koja bi bila tako bogata proteinima uz zanemarivu količinu masti. Bogati su i vitaminima B1, B2, C i D te uz kalij i željezo sadrže i značajnu količinu oksalne i fosforne kiseline.

Lijepo je kad je tako kvalitetna namirnica k tomu još i ukusna, a vrganj je više nego ukusan: bogate prepoznatljive arome, podatnog, a čvrstog mesa, dobro podnosi sve vrste konzerviranja i slaže se s gotovo svakim dodatkom.


Osim što ga svježe ubranog možete baciti na izletničku vatricu ili roštilj, od njega možete pripremati juhe, variva, umake, rižota, dodavati ga mesu i povrću, oplemeniti začinima ili zapeći s vrhnjem. Obični omlet vrganj pretvara u vrhunski specijalitet, a svaku hrpicu tjestenine u poseban doživljaj.


Poseban je užitak poslužiti tanke odreske svježe gljive s malo rikole ili naribanog koromača, začinjenog svježe mljevenim paprom, acetom i pokapanog s nekoliko kapi vrhunskog maslinova ulja.


Vrganji dobro podnose i zamrzavanje. Kratko blanširani izgubit će ponešto od snažnoga mirisa, ali ako ih dodate u umak popravit će mu okus i najjednostavnije varivo će obogatiti svojim baršunastim mirisom, a krem juha će biti savršena.

Suhe vrganje prije uporabe namočite u toplu vodu i nikako tu vodu nemojte baciti jer je upila puno okusa i arome. Dopunite li umak ili juhu vodom u kojoj ste namakali suhe vrganje, zamirisat će kao miholjsko ljeto u slavonskoj šumi.



Nema komentara :

Objavi komentar