petak, 24. rujna 2010.

KRUŠKE




Ako vas netko ovih dana upita jeste li pali s kruške, odgovorite mu da biste radije pali na kruške. Padnite na njihov debeljuškasti privlačan izgled, zamamne boje od tamno-zelene do zlatno-žute, padnite na zrele plodove, na medaste mirise i brojne okuse: slatke, reske, opore, kiselkaste i limunaste ili pak izaberite "tepke" tamnog, prezrelog mesa i specifičnog okusa. Jesen je pravi kruškasti raj jer najkvalitetnije vrste dozrijevaju upravo u rujnu.


I kruška je, kao još neke vrste voća, azijatkinja. Voljeli su je još 3000 godina prije nove ere, a Homer je u Odiseji krušku nazvao "darom bogova". Kruške su bogate kalijem i šećerima pa se u nekim slasticama koriste kao zaslađivač.

Osim što su savršen kraj svakog obroka možete ih poslužiti i kao idealan dodatak sirevima. Posebno dobro se slažu s appenzellerom, camembertom ili roquefortom.

Izbor kolača i krema koje možete pripraviti s kruškama je neiscrpan: čokoladni kolači su prvi izbor, a onda i sve kreme koje za bazu imaju sir, zatim lagane pite i savijače od vučenog ali i lisnatog tijesta i, ne zaboravimo, omiljene kruške u crvenom vinu.



Kruške dobro podnose i zamrzavanje. Operite ih u otopini sode bikarbone i vode, narežite na četvrtine, osušite i zamrznite. Bit će izvrsne u kolačima i kremama.

Omiljeni kompoti od krušaka ne traže kompliciranu i dugotrajnu pripremu: u posve čiste staklenke slažite narezano, oguljeno voće, prelijte sirupom od šećera i vode, zatvorite staklenke i kratko sterilizirajte u većoj posudi napunjenoj vodom. Nakon 30tak minuta imate ukusan kompot koji možete čuvati nekoliko mjeseci.




I slana jela oplemenite kruškama: uz pečenja od peradi ili svinjetine, uz umake od divljači ili junetine kruške svježe ili blanširane će malo "razbiti" možda malo teške umake ili masnije meso. Ono što će vas provjereno pripremiti na obilniji obrok ili pratiti kroz uživanju u bogatim sirevima ili dobrom slavonskom kulenu je rakija viljamovka.

Ovo cijenjeno piće svoje ime duguje sorti krušaka wiliams od kojih se pomnom preradom i pažljivim skladištenjem dobija vrhunska rakija prepoznatljivog, intenzivnog mirisa i snažnog, otmjenog okusa.

Flambirate li u viljamovki odreske svinjetine i dopunite ih komadićima blanširane kruške wiliams, uz malo kreme od kuhanoga krumpira i čokoladni kolač za desert, dostojno ćete obilježiti ljubav prema ovom voću.
Za kraj zasladite savršen obrok kruškovcem, likerom naših baka.

Možete ga i sami pripremiti i to bez korištenja umjetnih aroma: dvije aromatične, zdrave kruške narežite, prelijte s 3dl votke, dodajte jedan klinčić, mali komadić cimeta i na kraju umiješajte 4dl hladnog sirupa skuhanog od 120g šećera. Promiješajte i ostavite na tamnom mjestu najmanje 3 tjedna. Procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu, ohladite i nazdravite svim bakama koje su nam ostavile ove stare recepte.







Nema komentara :

Objavi komentar