petak, 23. srpnja 2010.

VIŠNJE



U mirisima i bojama bogatom ljetu tamnim, blistavim grimizom i teškim privlačnim mirisom izdvajaju se višnje. Zašto se ta njihova tamna, crvena, sjajna boja zove "boja trule višnje" nije baš najjasnije jer je to " boja zrele višnje".

Privlačne bobice su zapravo voće nastalo križanjem slatke trešnje s divljim vrstama s izraženijom kiselinom. Porijeklo tih "divljakuša" je azijsko, a početak uzgoja seže 2500 godina u prošlost.


Mi se možemo ponositi našom autohtonom Prunus cerasus var. marasca ili kratko maraskom koja je doista posebna: aromatična, bogata sokom, privlačne tamne boje. Od te višnje koja sjajno uspijeva na suhom tlu, naročito oko Zadra proizvodi se i čuveni Maraschino liker . Nastao je u 16.stoljeću u dominikanskom samostanu u Zadru i kroz nekoliko stoljeća receptura je čuvana kao najveća tajna.

Od 18. stoljeća u Zadru se razvila industrijska proizvodnja likera i otada ima poklonike u cijelom svijetu. Osnova je koktelima, nadopuna umacima, aromatizira kolače i kreme, postao je omiljeno piće na europskim dvorovima i na stolovima mnogih velikih ličnosti: Casanove, Baudelairea, Hitchcocka...

Višnja nas i danas veseli i iznenađuje i bez velikog truda i troška. Osim omiljene savijače ili višnjevca, radi kojega po prozorima gledamo staklenke s višnjama u šećeru - podsjetnike na recepte naših baka, ponudite višnje i malo drugačije.


Skuhajte hladnu juhu od višanja s malo cimeta i limunova soka. Smiksajte očišćene višnje dodajte slatko vrhnje, dobro rashladite i ponudite s višnjama kao " maneštricom" za juhu. Ostavite li višnje u šećeru na tamnom i hladnom mjestu, dobit ćete bogat , mirisan sok i čvrste plodove koje zimi možete koristiti u kremama, kolačima ili kao dodatak koktelima.

Višnje dobro podnose zamrzavanje pa tako možete sačuvati komadić ljeta da vam oboji dugu, sivu zimu. Pirjate li ih s mesom divljači dobit ćete sasvim nov, kiselo-slatkast okus koji tako dobro nadopunjuje meso divljači.

Baiser tijesto, koje možete nabaviti i gotovo, sjajna je podloga za višnje s malo tučenog slatkog vrhnja i nekog višnja likera. Ohlađena, ovakva torta prava je osvježavajuća poslastica.

A tek poznati clafoutis aux cerises – jednostavan, ali i kolač koji traži majstorstvo da bude ono što jest: lagana, pjenasta struktura omotana oko mirisnih bobica.

Okušajte se u izradi likera koji će s malo istučenih sjemenki poprimiti dašak rustikalne, starinske marascino arome.

Rustikalno je opet u modi.
 
 
 

Nema komentara :

Objavi komentar