subota, 31. srpnja 2010.

RAJČICA



Znate li koje je to punašno voće?

Ima puno debeljuškastih plodova, ali jedan je "tomatl" - ime rajčice na astečkom jeziku koji su preuzeli Španjolci kad su je donijeli u Sevillu. Četiri stoljeća su bila potrebna da "rajsko voće" postane omiljena namirnica, da uđe u gotovo sve kuhinje svijeta. Doduše,1887. vrhovni sud u SAD je presudio da je rajčica - povrće pa je rajsko voće to ostalo samo u uvriježenim, općeprihvaćenim imenima: pomo d'oro, pomme d'amour, love apple...


Kako je god zvali, prihvatli smo njen reski miris, slatkast pun okus sa sasvim malo kiseline i prekrasnu, neodoljivu crvenu boju koja izvuče smiješak svakom tanjuru. Niska kalorijska vrijednost, obilje vitamina i prisustvo likopena koji ima jake antioksidacijske osobine samo neka vas ohrabri u isprobavanju svakoga recepta koji vam ovih dana dođe pod ruku. Ljetni mjeseci su zenit za berbu, kupnju i uživanje u rajčicama.

Nekoliko stotina vrsta i sorti ponudit će vam sve što od tog ploda želite: slast, crvenu boju, sočnost kod jabučara, mesnatu pulpu s malo sjemenki kod šljivara, tamno meso volovskog srca, nježnu svježinu mini rajčica...


Svaki kuhar ili kuharica koji drži do sebe, hvali se svojom "šalšom od pomidori". To je aromatičan, bogat umak koji u sebe upije svu slatkoću rajčice, njenu blistavu boju i uz malo luka i češnjaka od hrpice skuhane tjestenine učini vrhunski užitak. Strpljivost je važna kod pripreme dobre šalše: ogulite plodove i pirjajte ih dugo na laganoj vatri, na dobrom ulju uz dodatke po vašem ukusu: češnjak, bosiljak, papar, vino, kapari...


Kad kupujete rajčice birajte svježe plodove zategnute kože, koji šire karakterističan miris kad im zagrebete mjesto gdje su otkinuti sa stabljike. Ako tog mirisa nema, nema ni uživanja u ljetnim jelima kojima je baza upravo rajčica: neodoljivi caprese, musake svih vrsta, salate s fetom ili bosiljkom, timijanom ili samo malo krupne morske soli, bogate guste juhe, složenci s malo ribe ili pečene paprike, variva zapečena s puno rajčice i parmezana. Svježe plodove možete puniti svježim sirom ili ječmom i maslinama, narezati s ostatcima kuhanoga mesa i obradovati nenadane goste...

Razmašite se ovih dana po tržnicama i ako već niste u raju, uživajte u rajskom voću na dohvat ruke.




Nema komentara :

Objavi komentar